• 13 lucruri fascinante despre apa




    Este nelipsita din viata noastra, avem nevoie de ea in fiecare zi pentru a trai, face parte din compozitia chimica a corpului nostru si, de multe ori, nici nu ne gandim la importanta ei. Apa este unul dintre elementele esentiale din natura, dar si din economie. Iata cateva lucruri interesante despre ea:

    Pe Terra există aceeasi cantitate de apa care era si atunci cand planeta noastra s-a format. Apa care curge la robinetul nostru poate contine unele molecule pe care le beau si dinozaurii, la vremea lor.

     Aproape 97% din apa de pe Pamant este nepotabila. Alte 2 procente alcatuiesc calota glaciara, care se afla la cei doi Poli ai Terrei. Restul de un procent este apa pe care oamenii o pot folosi pentru baut, in industrie, in agricultura si in toate celelalte scopuri pentru care ne este utila

     La fel cum regleaza temperatura corpului uman, apa regleaza si temperatura Pamantului

     Aproape 75% din creierul uman este compus din apa. Acelasi procent reprezinta proportia sa si intr-un copac.

     Fara mancare, un om poate supravietui aproape o luna. Fara apa, insa, el poate trai cel mult o saptamana

     Atunci cand ingheata, apa isi mareste volumul cu aproximativ 9%. Apa inghetata are, insa, o greutate mai mica, iar acesta este motivul pentru care cuburile de gheata plutesc in paharul cu apa

     Aproape un miliard de oameni de pe Terra sunt lipsiti de acces regulat la apa potabila.

    O meduza si un castravete contin exact aceeasi proportie de apa: 95%.

    In primele 6 luni de viata, un bebelus consuma de 7 ori mai multa apa decat un adult
    O masina de spalat vase de calitate utilizeaza de patru ori mai putina apa decat operatiunea manuala.

    Apa este substanta cel mai des intalnita pe Terra.

    Intr-o perioada de 100 de ani, o molecula de apa se afla timp de 98 de ani in ocean, 20 de luni sub forma de gheata, in jur de doua saptamani in lacuri si mai putin de o saptamana in atmosfera.

     Exista posibilitatea ca apa sa devina fatala, daca bem mult prea multa. Intoxicatia cu apa este o realitate medicala. Pentru o persoana cu greutatea medie, cantitatea de apa care produce intoxicatie este de 6 litri (calculul a fost realizat de Societatea Americana de Chimie).

  • Articole similare