• Filtrele de imagine, prietenele tale sau nu?

  Filtrele de imagine, prietenele tale sau nu?

  Cei care suntem pasionati de retelele sociale, obisnuim sa postam adeseori fotografii in care ne place sa credem ca aratam cat mai bine. Fie sub forma de selfie sau de imagini in care pozam catre un fotograf amator, Facebook si Instagram sunt pline de figuri mai mult sau mai putin celebre care se prezinta vizual din cele mai avantajoase unghiuri si lumini. De multe ori, insa, aceste fotografii sunt retusate mai fin sau mai evident cu ajutorul unor softuri si programe de editare, astfel incat ele devin doar niste ”replici ale realitatii”. 

  Aplicatiile care iti promit perfectiunea fizica sunt din abundenta, atat in AppStore, cat si in Google Play, asa ca tentatia de a le folosi este mereu la indemana. Inainte, insa, de a face asta, este bine sa iti pui cateva intrebari.

  De ce iti doresti sa iti retusezi imaginea? Nu ai incredere ca esti suficient de frumoasa si ai nevoie sa crezi ca poti atinge perfectiunea? Dar tu stii deja ca oamenii care te cunosc isi pot da seama intr-o secunda cat de realista este fotografia pe care o vei posta. Si, atunci, care mai este sensul? Multe dintre vedetele sau influencerii care isi editeaza fotografiile au un scop comercial, pentru ca vand exact iluzia perfectiunii. Tu ai nevoie sa vinzi ceva sau, mai degraba ti-ai facut cont pe retelele sociale tocmai pentru a comunica la un nivel cat mai real cu cei din jur. Iar imaginea ta face parte tocmai din aceasta realitate pe care o comunici.

  Ce faci in momentul in care adevarul iese la suprafata? Stii, cu siguranta, glumele cu ”poza de profil vs. poza in care esti etichetat”. Exista mereu riscul sa fii surprinsa intr-o imagine de grup care va fi postata de cineva in forma sa bruta, fara sa se gandeasca la faptul ca tu ti-ai fi dorit un retus. O astfel de fotografie te va arata exact asa cum esti. Si, oricat de greu ti-ar veni sa crezi, nu este nimic in neregula cu asta si, de la bun inceput, nu ai nici cel mai mic motiv sa iti fie rusine cu tine insati!

  Cat de mult vrei, totusi, sa iti editezi fotografiile? Un filtru care schimba lumina cu una mai avantajoasa este cu totul altceva decat o interventie complicata in PhotoShop. Prima poate fi o idee buna, atunci cand imaginea a fost suprinsa intr-o lumina care nu te pune in valoare. A doua varianta, insa, este una la care te sfatuim sa te gandesti bine inainte de a o folosi. Pentru ca exista sanse mari ca frumusetea ta naturala sa fie mai expresiva decat orice tehnica de editare.

 • Articole similare