Cu pasi repezi, primavara se apropie. Ne
pregatim deja de momentul in care natura se retrezeste la viata si ne bucura cu
toate darurile si culorile sale. Organismul nostru trebuie sa fie, insa la fel
de pregatit, iar ajutorul cel mai pretios il primeste tot din partea naturii:
trufandalele de primavara sunt o idee excelenta pentru a-ti revitaminiza si
remineraliza corpul, astfel incat sa functioneze la parametri optimi. In
magazinele cora vei gasi mereu legume de sezon proaspete, intr-o mare varietate
de soiuri. Iata cateva dintre legumele de primavara pe care poti sa contezi:
Sparanghelul
O jumatate de cana de sparanghel fiert ofera aproape doua treimi din necesarul zilnic de vitamina K, element nutritional necesar pentru coagularea sangelui. De asemenea, furnizeaza o treime din necesarul de folat, esential pentru o sarcina sanatoasa.
Sparanghelul este o sursa buna de vitamine antioxidante A si C, precum si diverse vitamine B care sunt bune pentru metabolismul celular.
ÃŽn plus, este o sursa buna de fibre
alimentare, inclusiv de inulina, un prebiotic care contribuie la sanatatea
intestinului.
Un studiu din 2004 al USDA a constatat ca anghinarea se numara printre legumele cele mai bogate in antioxidanti.
O anghinare ofera, de asemenea, 3,5 grame de proteine si 10 grame de fibre, care sunt eficiente in a oferi senzatia de satietate, precum si pentru sanatatea cardiovasculara si digestiva.
Anghinarea este, de asemenea, o sursa buna de
vitamina K, acid folic, magneziu si vitamina C.
Morcovii
Sunt bogati in pigmenti carotenoizi care le confera culoarea, dar furnizeaza si multe beneficii pentru sanatate.
Un morcov mare contine 240% din necesarul zilnic de vitamina A, sub forma de beta-caroten.
De asemenea, aceste legume sunt pline de fibre
si antioxidanti care pot ajuta la prevenirea bolilor, cum ar fi beta-carotenul
si luteina pentru vedere si licopenul pentru inima.
Ridichile
O cana de ridichi asigura aproape o treime din necesarul zilnic de vitamina C. De asemenea, aceste trufandale de primavara furnizeaza alti nutrienti importanti, inclusiv acid folic, fibre, vitamine B si potasiu.
Ridichile contin izotiocianati, care au fost
studiati pentru posibile efecte in prevenirea cancerului.