• Integrarea in colectivitate - o provocare pentru copil si parinti


    Parca ieri asteptai cu nerabdare prima voastra intalnire si te pregateai pentru venirea sa pe lume. Iata, insa, ca timpul parca a zburat, iar micutul tau este deja la varsta integrarii in colectivitate. Iti doresti, desigur, sa ai un copil cat mai sociabil, sa isi faca prieteni cu usurinta si sa se integreze cat mai usor la gradinitia iar, apoi, la scoala. Insa nu intotdeauna acest proces este unul lin. Multi copii intampina momente dificile la primele contacte cu grupuri mai mari si este un lucru perfect normal. Iata cateva sfaturi care iti vor ajuta micutul sa depaseasca cat mai usor aceasta perioada:

     

    Observa

    Fa-ti timp pentru a observa si a intelege modul in care copilul tau socializeaza

    Participa la cateva dintre activitatile sale de socializare, chiar si in parc, si acorda o atentie deosebita modului in care copilul interactioneaza cu ceilalti. Se comporta altfel decat acasa? Daca da, de ce?

     

    De exemplu, este posibil ca micutul tau sa aiba dificultati in a incepe conversatii cu alti copii. Sau poate avea anxietate atunci cand ajunge in grupuri mari. Poate prefera sa ramana singur si sa observe in loc sa se alature?

     

    ÃŽn functie de comportamentul pe care il vezi, poti decide apoi asupra carui aspect sa iti concentrezi atentia, ce abilitati trebuie dezvoltate si cum poti sa il ajuti.

     

    Fii chiar tu un model de comportament social pozitiv

    Copiii chiar invata prin exemplu, asa ca este bine sa acorzi atentia cuvenita modului in care interacttionezi cu ceilalti.

     

    De fiecare data cand initiezi conversatii cu prietenii sau vecinii, copilul tau este atent. Aproape fiecare scenariu devine o oportunitate de invatare, permitandu-i copilului sa vada cum abordezi, negociiezi si rezolvi problemele.

    .

    Incepe treptat si acorda-i timpul necesar sa se adapteze

    Pentru copiii mai mici, stabilirea unei intalniri de joaca cu un singur alt copil este adesea o idee buna. Daca copilul tau este mai mare, ai putea deschide casa invitandu-i mai multi alti colegi la pizza si un film.

    Mai ales la inceput, scopul este sa-ti ajuti copilul sa se simta confortabil cand socializeaza si sa faci din aceasta o experienta pozitiva.

  • Articole similare