Aceasta este o reteta simpla si absolut obligatorie pentru masa de Craciun. Pentru a o pregati, vei avea nevoie de:
1 kg cotlet de porc intreg, fara os
½ lingurita praf
de usturoi
½ lingurita ceapa
granulata
½ lingurita
paprika afumata
½ lingurita
rozmarin
½ lingurita
cimbru
½ lingurita sare
2 lingurite ulei
de masline
Intr-un bol se
amesteca toate condimentele cu care se maseaza carnea.
Intr-o tigaie cu
fund dublu se incing cele 2 linguri de ulei si apoi se prajeste carnea timp de
2-3 minute pe fiecare parte.
Separat, se
pregateste o tava in care se va aseza carnea si care se da la cuptorul in
prealabil incalzit la 240 grade C. Carnea se inveleste cu o foaie de copt
(inmuiata in apa si stoarsa) si se lasa in cuptor pentru 30 de minute.
Intre timp, se
pregatesc legumele :
500 g varza de
Bruxelles
2 radacini de
pastarnac
2 morcovi
4 cartofi mari
2 catei de
usturoi zdrobiti
Sare, piper
Varza de
Bruxelles se taie in jumatati,
pastarnacul si morcovii in betisoare lungi si groase iar cartofii in sferturi.
Legumele se amesteca bine cu condimentele intr-un bol separat.
Dupa 30 de
minute, se scoate carnea si se adauga legumele in tava. Se ia foaia de copt de
pe carne si se mai lasa totul la cuptor pentru 45 de minute, 1 h.
Daca vreti sa
pregatiti si un sos pentru carne si legume, procedati astfel:
In tigaia in care
s-a prajit carnea, se adauga o ceapa maruntita si un ustoroi tocat. Dupa ce acestea
s-au calit, se adauga o lingura de faina sau de amidon de porumb, peste care se
pun 500 ml supa de legume. Se lasa totul pe aragaz pana incepe sa scada si
totul se transforma intr-un sos gros. Pentru un plus de finete, sosul se poate
strecuta printr-o sita deasa.
Cotletul se taie
in felii si se serveste cu legume, sos si patrunjel tocat pe deasupra.
Pofta buna !