• Pozitii yoga de baza

    Pozitii yoga de baza

    Yoga nu este un sport. Si spunem asta pentru ca yoga nu inseamna numai un set de posturi fizice si exercitii, ci este mai mult o cale prin care urmaresti atingerea unui echilibru interior si a unei stari de bine.  

    Peste 90% dintre cei care practica yoga o fac la inceput din dorinta de a scapa de stres, de a fi mai flexibili si de a schimba exercitiile clasice de la sala cu ceva mult mai relaxant. Multi dintre acestia isi vor schimba in timp motivatia pentru care fac yoga. Partea fizica va deveni mai putin importanta decat cea spirituala si vor aprecia mai mult momentele de meditatie. 

    Daca nu ai mai practicat yoga pana acum, insa este pe lista ta de lucruri de incercat anul acesta, tinand cont si de popularitatea de care se bucura in ultimii ani, urmatoarele posturi de baza de mai jos te vor ajuta sa iti construiesti ”vocabularul” de incepator. Trebuie sa stii ca exista peste 300 de pozitii de yoga, insa am facut o selectie de cele mai simple si cunoscute dintre acestea:

    1. Muntele (Tadasana) este considerata “pozitia tuturor pozitiilor” – stai cu picioarele usor departate, mentine coloana dreapta si gatul alineat in continuarea coloanei, abdomenul incordat si mainile drepte, orientate usor spre spate. Te va ajuta sa te relaxezi si sa dezvolti o postura corecta.

    2. Pozitia copilului (Balasana) – intreg corpul este asezat pe saltea, sprijinit pe gambe, picioarele fiind indoite pe sol. Fruntea este pe saltea. Iar bratele intinse in fata, cu palmele pe sol. Este postura de relexare a intregului corp. 

    3. Podul (Setu bhanda) – este pozitia ideala pentru incalzire. Asaza-te pe saltea, cu fata in sus si mainile pe langa corp. Ridica apoi bazinul, pana ajunge sa fie paralel cu podeaua. 

    4. Copacul (Vrksasana) – aceasta postura semnifica pozitia gratioasa si echilibrata a unui copac. Spre deosebire de cele mai multe pozitii de yoga, pozitia copacului trebuie facuta cu ochii deschisi pentru a mentine echilibrul corpului. Din pozitia Muntelui, asaza talpa piciorului drept pe interiorul coapsei stangi si mainile in pozitie de rugaciune la nivelul pieptului. 

    5. Postura cainelui (Adho Mukha Svanasana) – cu picioarele departate, coboara palmele pe sol, in asa fel incat corpul tau sa formeze un V intors.  




  • Articole similare