• 5 destinatii pentru un Paste spiritual

    5 destinatii pentru un Paste spiritual

    Mai este foarte putin pana la sarbatoarea Pastelui, cand intreaga comunitate crestina celebreaza cea mai spirituala dintre sarbatorile religioase. De aceea, Pastele, dincolo de o ocazie de a petrece timp de calitate in familie, este un moment al anului de reconectare cu credintele noastre cele mai adanci. Pentru o experienta profunda a ceea ce inseamna Pastele - credinta, speranta dincolo de suferinta - exista in Romania cateva locuri unde veti putea cu adevarat intra in atmosfera  Pastelui. 


    Bucovina este locul unde in zilele de Paste totul respira credinta si sarbatoare. Din bisericile renumite ale Bucovinei, clopotele vor suna si vor chema la slujbele din Saptamana Mare. Bucovina este si zona unde incondeierea oualor de Paste a devenit arta. Daca veti merge in Bucovina in acea perioada, veti putea afla cateva din tainele acestui mestesug.  Dealurile molcome, oamenii blanzi si zambitori, calugarii intelepti si tihna locurilor, va vor face sa traiti cu armonie si pace sarbatoarea Pastelui. 

    Moldova, locul plin de farmec al povestilor lui Creanga si depozitara a sute de obiceiuri si traditii, va poate oferi un sejur plin cu experiente din cele mai intense, atat spirituale, cat si culinare. 

    Satele din Maramures sunt expresia perfecta a intoarcerii la origini, a conectarii cu natura si a exprimarii religioase. Aici, traditiile sunt aceleasi de sute de ani, o vizita in Maramures in perioada Pastelui aruncandu-te intr-o lume ancestrala, plina de basm, emotie si traire religioasa.

    Comuna Sugag, judetul Alba  este locul unde se pastreaza o traditie unica - « spalatul vaselor » in a doua zi de Paste, cand tinerii casatoriti in ultimul an se imbraca in haine populare de sarbatoare si vin sa petreaca impreuna cu rudele si prietenii primul an de casatorie, primind de la acestia obiecte necesare gospodariei. Dincolo de acest ritual interesant de vazut, natura si arhitectura satului sunt pitoresti. 

    Dobrogea, acest mozaic de civilizatii al Romaniei, cu populatii diverse - ucrainieni, lipoveni, greci, italieni, macedoneni, turci, tatari - are nenumarate locuri incarcate de istorie, traditie si credinta.  O vizita in Delta Dunarii, o excursie pe malul lacului Razim, contemplarea cetatilor Enisala si Argamom, pestera Sfantului Andrei, sunt doar cateva locuri unde puteti merge pentru liniste si relaxare. 

  • Articole similare