• Care sunt cele mai neobisnuite traditii de Paste din lume

    Care sunt cele mai neobisnuite traditii de Paste din lume

    Pentru unele tari, Pastele nu este doar despre oua rosii, iepurasi si ciocolata, ci si despre traditii care merg foarte departe in trecutul pre-crestin si care sunt incarcate de ciudatenii. 


    In cap de lista stau Cehia si Slovacia, unde exista obiceiul de a lovi cu crengute de salcie femeile de pe strada. Baietii si barbatii isi decoreaza crengutele cu panglici si merg in grupuri pe strazi pentru acest ritual care nu are drept scop provocarea unei lovituri dureroase. Atingerea cu salcia impodobita este menita sa aduca sanatate si frumusete. 

    In Columbia, vanatoarea de oua a fost inlocuita de vanatoarea de iguane, broaste testoase si rozatoare mari. 

    In Franta, in oraselul Haux, in Lunea Pastelui se realizeaza cea mai mare omleta pascala din lume. Peste 4500 de oua sunt amestecate intr-o tigaie gigantica. Pentru realizarea ei, fiecare familie sparge ouale acasa si vine cu castronul cu oua batute pentru a fi varsate in tigaia gigant din centrul orasului. 

    In Ungaria, dar si in anumite sate din Transilvania, fetele nemaritate sunt stropite cu apa sau parfum, acest ritual simbolizand frumusetea si fertilitatea. 

    In Finlanda si Suedia, Halloween-ul vine mai devreme. Copiii se imbraca ca niste mici vrajitoare si, inarmati cu crengute cu muguri, pleaca la vanatoarea de dulciuri. 

    In Filipine, unii dintre cei mai practicanti credinciosi aleg sa se autoflageleze si sa se crucifice de Paste. Acestia cred ca prin acest gest extrem se purifica si isi sterg pacatele, o practica pe care Biserica Catolica nu o aproba si incearca de ani de zile sa o descurajeze. 

    Daca e Paste, atunci e sezonul pentru filme politiste in Norvegia. Venirea Pastelui coincide cu difuzarea de seriale si filme politiste, o traditie care merge pana in 1923, cand norvegienii au facut o pasiune pentru o poveste cu o crima care are loc intr-un tren. 

    In timp ce in majoritatea tarilor copiii pornesc la vanatoare de oua, in Noua Zeelanda de Paste se organizeaza o mare vanatoare de iepuri, cu scopul de a reduce din populatia de iepuri care invadeaza primavara fermele. 
  • Articole similare