• Ce nu stiai despre Mos Nicolae




    In noaptea de 5 spre 6 Decembrie, cei mici dar si cei mari stiu ca primesc in ghete mici cadouri, dintre care cele mai indragite sunt dulciurile. Dar cine este acest Mos bland si atat de generos care ne lasa cadourile in ghete si de ce tocmai acolo ?

    Mos Nicolae a fost un episcop grec, care s-a nascut in jurul anului 273 si care obisnuia sa aduca daruri secrete copiilor, lasandu-le in ghete. De multe ori, acesta lasa monede in sosetele copiilor din familii nevoiase. Se spune ca dupa modelul lui, maicile in Evul Mediu obisnuiau sa lase in ghetele copiilor familiilor sarace haine si mancare.

    Sfantul Nicolae este si aparatorul marinarilor, iar conform legendelor, marinarii vin pe uscat in noaptea din 5 spre 6 Decembrie, pentru a participa la slujbe. Despre Sfantul Nicolae se spune ca ar fi fost el insusi un om al marilor si pescar.

    Despre Sfantul Nicolae se mai spune ca era un mare aparator al celor prigoniti si acuzati pe nedrept, salvandu-i de multe ori de la executie.

    O parte din moastele Sfantului Nicolae sunt si pe teritoriul Romaniei.

    Mos Nicolae este si un simbol care marcheaza inceputul iernii. Folclorul spune ca odata cu venirea lui Mos Nicolae incepe sa ninga , intrucat Mosul isi scutura barba si din ea va incepe sa curga fulgii de nea.

  • Articole similare