Este unul dintre deserturile
favorite in oricare zona a Lumii, este nelipsita de la mesele de sarbatoare si,
cu atat mai mult in aceasta perioada, reprezinta unul dintre cele mai cautate
daruri pentru cei dragi. Orice copil se bucura atunci cand primeste sau gaseste
sub brad o ciolcolata, dar si adultii sunt la fel de incantati si ii savureaza
gustul. Ciocolata merita, asadar, sa stii mai multe despre ea. Iata, asadar,
caeva lucruri interesante:
* Este nevoie de aproximativ
400 de boabe de cacao pentru a fabrica o jumatate de kilogram de ciocolata. Un
arbore de cacao produce circa 2500 de boae la o singura recolta.
* Boabele de cacao au fost
considerate atat de valoroase in America Centrala, in anumite perioade
istorice, incat acestea erau folosite ca monede.
* Cercetarile medicale
sustin ideea ca, atunci cand nu exista restrictii specifice, ciocolata este un
aliment care trebuie sa faca parte dintr-o dieta sanatoasa, daca este consumata
in cantitati echilibrate si insotita de un stil de viata care include
suficienta miscare si efort fizic.
* Numele stiintific al
aerborelui de cacao este Theobroma Cacao si inseamna ”mancarea zeilor”. El a
primit numele respectiv de la omul de stiinta Carl Linnaeus.
* 70% din productia mondiala
de cacao provine din Africa.de Vest. Coasta de Fildes este tara in care isi are
originea 40% din productia montiala de cacao.
* Pentru fabricarea unui
singur baton de ciocolata este nevoie de doua pana la patru zile de munca.
* In intreaga lume, intre 40
si 50 de milioane de oameni isi castiga existenta de pe urma productiei de
cacao.
* Ciocolata poate fi
daunatoare pentru caini si pisici. Asadar, oricat de pofticios te-ar privi,
este mai bine sa ii refuzi aceasta ”placere” micului tau prieten cu blana,
pentru ca il poate face sa se simta foarte rau.
* In Franta, ciocolata nu
este vedeta doar in ziua de Craciun. 1 Aprilie este o alta data cand ea este
extrem de populara. De Ziua Pacalelilor, francezii obisnuiesc sa isi daruiasca
pestisori de ciocolata.