• Libertatea, darul pe care trebuie sa il intelegem pentru a-l pretui cu adevarat



    Libertatea, darul pe care trebuie sa il intelegem pentru a-l pretui cu adevarat

    Libertatea este una dintre cele mai importante valori ale lumii moderne. Din cele mai vechi timpuri, ea a reprezentat una dintre aspiratiile fundamentale ale oamenilor. Din pacate, istoria ne ofera numeroase exemple in care libertatea a fost pretuita cel mai mult abia atunci cand a fost pierduta. Important este sa retinem cat de mult valoreaza si sa o apreciem si atunci cand ne putem bucura de toate lucrurile minunate pe care ni le ofera. Din povestea unui astfel de moment s-a nascut si tema de anul acesta a Zilei Mondiale a Libertatii, sarbatorita in Statele Unite ale Americii, anul acesta, pe 9 noiembrie.

    Pe 9 noiembrie, in urma cu 22 de ani, a avut loc un eveniment foarte important din istorie: a fost desfiintat Zidul Berlinului. Zidul a separat familii si comunitati timp de aproape trei decenii. Astazi, acest moment marcheaza ascensiunea democratiei si a libertatii si caderea comunismului in Europa de Est.

    Ziua Mondiala a Libertatii a fost creata pentru a comemora caderea Zidului Berlinului. Dar astazi nu este vorba atat despre Zid, cat mai mult despre ceea ce a reprezentat caderea lui. A marcat sfarsitul comunismului in toata Europa Centrala si de Est, asigurand libertate tuturor. Sarbatoarea a fost stabilita ca o sarbatoare federala in 2001 de catre presedintele George W. Bush.

    Dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, Germania a fost impartita in Germania de Est si Germania de Vest. Germania de Vest a fost ocupata de americani, francezi si britanici, iar Germania de Est a devenit Republica Democrata Germana, trecand sub autoritatea Uniunii Sovietice.

    Germania de Est a castigat statutul de tara independenta in 1949, iar orasul Berlin a devenit parte a Germaniei controlate de sovietici.

    Autoritatile din Berlin creat un zid pentru a impiedica imigrarea oamenilor din partea de Est a orasului  in cea de Vest si in restul Europei Occidentale

    Conceput de administratia liderului comunist al Germaniei Rasaritene, Walter Ulbricht, si aprobat de liderul sovietic Nikita Hrusciov, zidul a constituit o bariera de separare intre Berlinul Occidental si Republica Democrata Germana timp de aproape 28 de ani.

    Din 1961 pana in 1989, aproximativ 5.000 de oameni au evadat peste Zidul Berlinului. Peste 100 de oameni au fost ucisi in timp ce incercau sa escaladeze Zidul. ÃŽn 1989, restrictiile de calatorie au devenit ingaduitoare in Germania de Est, ceea ce i-a facut pe mii de oameni sa se urce pe Zid, in timp ce altii au inceput sa il demoleze.

    Zidul Berlinului a fost daramat putin cate putin si in cele din urma a cazut pe 9 noiembrie 1989. Un an mai tarziu, Germania a devenit din nou un singur teritoriu. Iar cetatenii ei au pastrat in memorie lectia dura, dar valoroasa pe care au inteles-o in cele trei decenii de existenta a Zidului: cat de importanta este libertatea.

    Sursa informatiilor: https://nationaltoday.com/world-freedom-day/

  • Articole similare