• Tort cu ciocolata si fructe - un deliciu rafinat pentru sarbatorile tale

     


    Tortul este cu siguranta una dintre vedetele culinare ale sarbatorilor. Daca vrei sa iti surprinzi invitatii de la masa de Craciun sau de la cea de Revelion cu un tort rafinat, este timpul sa incepi sa te documentezi. Iata o reteta de tort elegant, festiv si delicios,inventat de faimoasa Nigella Lawson:

     

    Ingrediente:

     

    350g prune uscate moi, tocate

    250 g stafide

    125 g coacaze

    175g unt nesarat, inmuiat

    175 g zahar muscovado

    175 ml miere

    125 ml lichior de cafea

    2 portocale, doar sucul si coaja

    1 lingurita amestec de condimente

    2 linguri cacao de buna calitate

    3 oua, batute

    150 g faina simpla

    75 g migdale macinate

    ½ lingurita praf de copt

    ½ lingurita bicarbonat de sodiu

     

    Pentru decor

    25 g boabe de cafea invelite in ciocolata neagra

    Sclipici alimentar

    Bilute alimentare aurii de 2 mm

    aproximativ 10 stele alimentare aurii

     

    Preparare

     

    Preincalziti cuptorul la 150 de grade Celsius.

     

    Tapetati partile laterale si de jos a unei forme de tort rotunde, cu fundul liber, cu diametrul de 20 cm si adancimea de aproximativ 9 cm, cu un strat de hartie pentru copt care contine si silicon. Cand tapetati tava, taiati materialul in fasii de doua ori mai inalte decat tava in sine (este mai usor sa folositi doua benzi mai scurte decat o fasie lunga); inaltimea fasiilor protejeaza tortul sa nu se prinda pe exteriorul formei de tort.

     

    Puneti fructele, untul, zaharul, mierea, lichiorul de cafea, sucul si coaja de portocale, amestecul de condimente si cacao intr-o cratita mare si larga. Se incalzeste amestecul pana cand ajunge la un clocot usor, amestecand pe masura ce untul se topeste. Lasati amestecul sa fiarba zece minute. Apoi scoateti cratita de pe foc si lasati deoparte sa se raceasca timp de 30 de minute.

     

    Dupa 30 de minute, amestecul se va fi racit putin. Adaugati ouale, faina, migdalele macinate, praful de copt si bicarbonatul de sodiu si amestecati bine cu o lingura sau o spatula de lemn pana cand ingredientele s-au combinat.

     

    Turnati cu grija amestecul de prajitura cu fructe in forma de tort tapetata cu hartie de copt. Puneti forma de tort in cuptor si coaceti timp de 1¾-2 ore sau pana cand partea de sus a prajiturii este ferma, dar are un aspect stralucitor si lipicios. ÃŽn acest moment, daca introduceti un tester de prajituri in mijlocul prajiturii, tortul ar trebui sa fie inca putin crud in mijloc.

     

    Puneti tortul pe un gratar de racire. Odata ce prajitura s-a racit, se scoate din tava.

     

    Pentru a decora, asezati boabele de cafea acoperite cu ciocolata in centrul tortului si aranjati stelutele aurii in varful tortului. Apoi presarati cateva bilute aurii peste intreaga prajitura. Presarati si sclipici pe partea de sus a tortului.

  • Articole similare