Tortul este cu siguranta una dintre vedetele
culinare ale sarbatorilor. Daca vrei sa iti surprinzi invitatii de la masa de
Craciun sau de la cea de Revelion cu un tort rafinat, este timpul sa incepi sa
te documentezi. Iata o reteta de tort elegant, festiv si delicios,inventat de
faimoasa Nigella Lawson:
Ingrediente:
350g prune uscate moi, tocate
250 g stafide
125 g coacaze
175g unt nesarat, inmuiat
175 g zahar muscovado
175 ml miere
125 ml lichior de cafea
2 portocale, doar sucul si coaja
1 lingurita amestec de condimente
2 linguri cacao de buna calitate
3 oua, batute
150 g faina simpla
75 g migdale macinate
½ lingurita praf de copt
½ lingurita bicarbonat de sodiu
Pentru decor
25 g boabe de cafea invelite in ciocolata
neagra
Sclipici alimentar
Bilute alimentare aurii de 2 mm
aproximativ 10 stele alimentare aurii
Preparare
Preincalziti cuptorul la 150 de grade Celsius.
Tapetati partile laterale si de jos a unei
forme de tort rotunde, cu fundul liber, cu diametrul de 20 cm si adancimea de
aproximativ 9 cm, cu un strat de hartie pentru copt care contine si silicon.
Cand tapetati tava, taiati materialul in fasii de doua ori mai inalte decat
tava in sine (este mai usor sa folositi doua benzi mai scurte decat o fasie
lunga); inaltimea fasiilor protejeaza tortul sa nu se prinda pe exteriorul
formei de tort.
Puneti fructele, untul, zaharul, mierea,
lichiorul de cafea, sucul si coaja de portocale, amestecul de condimente si
cacao intr-o cratita mare si larga. Se incalzeste amestecul pana cand ajunge la
un clocot usor, amestecand pe masura ce untul se topeste. Lasati amestecul sa
fiarba zece minute. Apoi scoateti cratita de pe foc si lasati deoparte sa se
raceasca timp de 30 de minute.
Dupa 30 de minute, amestecul se va fi racit
putin. Adaugati ouale, faina, migdalele macinate, praful de copt si
bicarbonatul de sodiu si amestecati bine cu o lingura sau o spatula de lemn
pana cand ingredientele s-au combinat.
Turnati cu grija amestecul de prajitura cu
fructe in forma de tort tapetata cu hartie de copt. Puneti forma de tort in
cuptor si coaceti timp de 1¾-2 ore sau pana cand partea de sus a prajiturii
este ferma, dar are un aspect stralucitor si lipicios. ÃŽn acest moment, daca
introduceti un tester de prajituri in mijlocul prajiturii, tortul ar trebui sa
fie inca putin crud in mijloc.
Puneti tortul pe un gratar de racire. Odata ce
prajitura s-a racit, se scoate din tava.
Pentru a decora, asezati boabele de cafea
acoperite cu ciocolata in centrul tortului si aranjati stelutele aurii in
varful tortului. Apoi presarati cateva bilute aurii peste intreaga prajitura.
Presarati si sclipici pe partea de sus a tortului.