Raymond Blanc este recunoscut drept unul dintre cei mai
buni bucatari din lume. Complet autodidact, influenta sa semnificativa asupra
bucatariei britanice i-a adus zeci de premii. Iata celebra sa reteta de spuma
de ciocolata.
Ingrediente:
170 g ciocolata neagra de buna
calitate, cu minimum 60% continut de cacao, tocata grosier. Gasiti mai multe
sortimente de ciocolata
neagra in magazinele cora.
7 albusuri de ou
¼ lingurita suc de lamaie
40 g zahar tos
Preparare:
Topiti ciocolata intr-un castron
termorezistent pus peste o tigaie cu apa clocotita (nu lasati baza vasului sa
atinga apa).
Bateti albusurile spuma, impreuna
cu sucul de lamaie, intr-un castron mare si curat pana formeaza varfuri moi.
Sucul de lamaie va stabiliza albusurile si le va face mai usor de spumat.
Adaugati zaharul si continuati sa
bateti pana cand se formeaza varfuri ferme cand este indepartat telul. Nu
bateti dincolo de aceasta etapa - albusurile vor incepe sa se prabuseasca si sa
se separe in spuma uscata si lichid .
Cand ciocolata s-a topit, scoatem
vasul de pe foc. Bateti rapid si energic o treime din albusuri in ciocolata
fierbinte, pana cand se combina bine. Daca adaugati albusurile prea incet,
temperatura lor rece poate face ca ciocolata fierbinte sa se prinda, sa se
solidifice si sa rezulte o spuma cu cocoloase.
Adaugati albusurile ramase in amestecul de
ciocolata, folosind o spatula, pana cand tot albusul a fost complet incorporat
in ciocolata. Nu amestecati prea mult in aceasta etapa, deoarece veti elimina bulele de
aer si mousse-ul va fi dens.
Turnati amestecul de mousse in
patru pahare pentru Martini. Dati la frigider 2-3 ore sau pana cand ajunge la
consistenta dorita.