• Stir-fry cu taietei, legume si pui



    Unul ditre cele mai intalnite feluri de mancare din bucataria chinezeasca este stir-fry-ul, adica mancare rapida, gatita in wok, la temperatura mare. Un secret al mancarii chinezesti este sa-ti pregatesti toate ingredintele dinainte, adica sa ai totul spalat, curatat, taiat, pre fiert daca este nevoie. Un stir-fry este simplu de facut daca te organizezi bine inainte si poti miza pe faptul ca vei avea o mancare gustoasa si sanatoasa, cu multe legume si un echilibru intre proteine si carbohidrati.

     

    O atentie sporita trebuie sa o acorzi pregatirii taieteilor. Spre deosebire de paste, care sunt facute din grau dur, taieteii sunt mult mai fragili si au timpi de fierbere mai mici. Pentru ca aceasta reteta presupune dubla gatire, ai grija ca fierberea taieteilor sa fie cu un minut mai mica decat timpul indicat pe ambalaj.

     

    Pentru aceasta reteta vei avea nevoie de :

     

    200 g piept de pui

    250 g taietei cu ou

    2 lingura ulei susan

    3 linguri ulei masline sau floarea-soarelui

    2 oua

    1 catel usturoi

    2 fire ceapa verde

    1 bucata ghimbir de 4-5 cm sau 1 lingurita rasa de ghimbir macinat

    1 ardei gras rosu taiat fasii subtiri

    1 morcov taiat betigase

    6-7 pastai fasole verde

    1 lingura amidon de porumb

    3 linguri sos de soia

    2 linguri sos teriyaki

    1 lingura otet de orez

    1 lingurita zahar

     

    Inainte de toate, carnea se taie in cubulete mici si se amesteca cu 1 lingura de amidon. Se pregatesc legumele, se spala si se taie betigase subtiri, iar usturoul se zdrobeste. Ghimbirul se rade iar pastaile de fasole se dau intr-un clocot daca sunt congelate. Ceapa se taie fin. 

    Taieteii se fierb in apa fiarta, cu un minut mai putin decat recomandat pe ambalaj. Se strecoara sub jet de apa rece. Se pun intr-un bol si se amesteca cu o lingura de ulei de susan.

     

    Cele doua oua se fac omleta si se lasa deoparte.

     

    Wok-ul se pune pe flacara mare si se lasa sa se incinga bine, pana incepe sa fumege. Se adauga 2 linguri de ulei vegetal si se distribuie bine uleiul pe peretii wok-ului. Se adauga carnea de pui care se caleste bine, pana devine alba. Carnea se strange intr-o parte a wok-ului, se mai adauga o lingura de ulei, usturoiul si ghimbirul. Se amesteca totul cu carnea si se adauga betigasele de morcov, pastaile de fasole scurse si ardeiul gras. Se mai caleste totul cateva secunde. Se adauga taieteii si amestecul de sosuri (soia, teriyaki, otetul de orez si lingurita de zahar). Se amesteca totul bine cu o spatula, se adauga omleta, se amesteca inca o data bine. Se stinge focul si se presara ceapa tocata.


  • Articole similare