• Stiinta, instrumentul prin care oamenii pot aduce mai aproape pacea si dezvoltarea

     


    Stiinta, instrumentul prin care oamenii pot aduce mai aproape pacea si dezvoltarea

    Poate mai mult decat oricand, anul acesta stiinta meritta sa primeasca recunoasterea pe care o merita. Cercetarile oamenilor de stiinta sunt cele care ne-au dat sansa sa gasim solutii, tratamente si mijloace de preventie, in mijlocul cele mai mari pandemii pe care generatia noastra o traieste.

    10 noiembrie este data la care ONU sarbatoreste, in fiecare an, Ziua Mondiala a Stiintei pentru Pace si Dezvoltare.

    Aceasta zi subliniaza rolul semnificativ al stiintei in societate si necesitatea de a implica publicul larg in dezbateri privind problemele stiintifice. De asemenea, subliniaza importanta si relevanta stiintei in viata noastra de zi cu zi.

    Potrivit ONU, scopul acestei Zile este consolidarea gradului de constientizare a publicului cu privire la rolul stiintei pentru societatile pasnice si durabile;

    Promovarea solidaritatii nationale si internationale pentru a imparti resursele de cunoastere stiintifica intre tari;

    Reinnoirea angajamentului national si international pentru utilizarea stiintei in beneficiul societatilor;

    Atragerea atentiei asupra provocarilor cu care se confrunta stiinta in obtinerea de sprijin pentru efortul stiintific.

    Ziua  Mondiala a Știintei pentru Pace si Dezvoltare reprezinta o oportunitate de a mobiliza toti actorii in jurul acestor teme – de la oficiali guvernamentali la mass-media la elevi. UNESCO ii incurajeaza cu tarie pe toti sa se alature acestei sarbatori, organizandu-si propriul eveniment sau activitate in aceasta zi.

    Tema din anul 2021 este construirea de comunitati pregatite pentru a gestiona provocarile climatice

    Anul 2021 marcheaza cea de-a 20-a editie a Zilei Mondiale a Știintei pentru Pace si Dezvoltare. ÃŽn conditiile in care schimbarile climatice devin o amenintare serioasa pentru viata a miliarde de oameni si a planetei, sarbatoarea din acest an va evidentia importanta „Construirii comunitatilor pregatite pentru clima”. Obiectivul este de a aduce stiinta mai aproape de societate prin evidentierea unor aspecte stiintifice cheie si a posibilelor solutii oferite de stiinta, tehnologie si inovare la unele dintre provocarile globale majore cu care se confrunta societatea in prezent.

    Sursa informatiilor: Organizatia Natiunilor Unite

  • Articole similare