• Cum a aparut Valentine’s Day si care sunt simbolurile acestei zile

   

  Sarbatoarea de Valentine’s Day nu mai este de multa vreme o noutate pentru Romania. Adoptata, la inceput, cu reticenta, iar apoi din ce in ce mai acceptata, ea este, in cele din urma, o ocazie de a ne marturisi iubirea si de a dedica o intreaga zi persoanei fata de care avem acest sentiment. Chiar daca la nivel general a devenit o ocazie festiva ceva mai recent, originile sarbatorii sunt extrem de vechi si au nuante si simboluri profunde.

   

  Una dintre cele mai cunoscute despre Sfantul Valentin face referire la perioada in care imparatul Romei era Claudiu al II-lea. Acesta era un luptator indarjit si a purtat multe razboaie. Îsi dorea o armata puternica, dar majoritatea barbatilor romani nu doreau sa mearga in lupta. Împaratul s-a gandit ca, in locul luptei, barbatii preferau sa stea acasa cu sotiile si copiii lor. În consecinta, Claudiu a decis ca niciunul dintre soldatii din Roma sa nu se mai poata casatori. Rationamentul sau era ca aceasta lege ii va face pe barbati sa mearga la razboi si sa lupte ca niste adevarati soldati.

  Valentin, care era un preot crestin, credea ca dreptul oamenilor de a se casatori era dat de Dumnezeu, iar Claudiu nu avea dreptul sa-l interzica. El a casatorit in secret cupluri, cununiile fiind facute in locuri secrete, pentru a nu putea fi gasit de imparat.

  Într-un final, Claudiu l-a gasit si l-a arestat. Lui Claudiu i-a placut personalitatea lui Valentin, considerand ca este un om tanar si intelept. L-a incurajat sa renunte la crestinism si sa devina un soldat roman. Cand Valentin a refuzat, a fost intemnitat si condamnat la moarte. Pana in ziua executiei, el a trimis scrisori de adio catre prietenii sai si le-a semnat scriind "Adu-ti aminte de Valentin al tau."

  Exista si alte legende legate de aceasta sarbatoare, insa cert este ca Ziua Îndragostitilor, numita si Ziua Sfantului Valentin sau Sarbatoarea Sfantului Valentin, este sarbatorita anual pe 14 februarie. A inceput ca o sarbatoare crestina care onoreaza unul sau doi martiri crestini timpurii pe nume Sfantul Valentin. Prin traditiile populare ulterioare, a devenit o sarbatoare culturala, religioasa si comerciala semnificativa a dragostei, in multe regiuni ale lumii.

 • Articole similare