• Cum sa dormi mai bine si sa ai un somn mai odihnitor


     


    Somnul reprezinta una dintre activitatile cu cel mai mare impact asupra sanatatii noastre. Capacitatea de concentrare, energia, sanatatea noastra psihice sunt toate influentate de felul in care dormim si de cat de profunda este odihna noastra.

    Rutina noastra zilnica, inclusiv ceea ce mancam si bem, medicamentele pe care le luam, cum ne programam zilele si cum alegem sa ne petrecem serile, pot avea un impact semnificativ asupra calitatii somnului. Chiar si cateva ajustari usoare pot, in unele cazuri, sa insemne diferenta dintre somnul sanatos si o noapte agitata.

    Daca simti ca ai nevoie de o imbunatatire in acest aspect al vietii tale, iata recomandarile Centrului pentru Controlul Bolilor din Statele Unite ale Americii:

     

          Pastreaza o rutina constanta. Culca-te la aceeasi ora in fiecare seara si trezeste-te la aceeasi ora in fiecare dimineata, inclusiv in weekend.

          Asigura-te ca dormitorul tau este linistit, intunecat, relaxant si la o temperatura confortabila. De asemenea, este esential sa ai o saltea confortabila, perne de buna calitate, dar si un asternut din materiale naturale. Daca simti nevoia de o imbunatatire in ceea ce priveste calitatea asternuturilor sau a pernelor, in magazinele cora vei gasi o gama larga de produse destinate dormitorului, din care poti alege.

          Pastreaza in afara dormitorului dispozitivele electronice, cum ar fi televizorul, computerul sau telefonul mobil.

          Evita mesele copioase, cofeina si alcoolul inainte de culcare.

          Diminueaza cat mai mult sedentarismul. A fi activ fizic in timpul zilei te poate ajuta sa adormi mai usor noaptea.

          Daca nu adormi dupa 20 de minute, ridica-te din pat. Du-te sa faci o activitate linistita, fara multa expunere la lumina. Insa, oricat de mult te-ar tenta, nu deschide telefonul mobil sau alte electronice.

          Stabileste o rutina relaxanta la culcare. De exemplu, poti citi sau poti medita.

          Limiteaza expunerea la lumina puternica pe parcursul serii.

          Opreste dispozitivele electronice cu cel putin 30 de minute inainte de culcare.

  • Articole similare