• Securitatea online in timp de pandemie



    Atat specialistii in securitatea cibernetica cat si responsabilii institutiilor statului care activeaza in domeniul securitatii informationale au atras atentia ca in aceasta perioada suntem cu totii mai expusi la atacuri cibernetice. Acest lucru se datoreaza in primul rand cresterii traficului online prin prisma cumparaturilor online dar si a muncii de acasa care presupune conectarea si utilizarea multor aplicatii pentru intalniri si munca in echipa.

     Atacurile cibernetice vizeaza in special companiile, mai ales ca acestea s-au vazut in fata unei provocari uriase, aceea de a face posibila munca a sute de mii de oameni de acasa, in conditiile in care nu toate au sisteme informatice securizate optim. De aceea, pericolul fraudei sau al scurgerilor de informatii este foarte mare, iar companiile si angajatii acestora sunt cat se poate de vulnerabili.

    Pentru ca informatiile personale sa fie in siguranta in aceasta perioada iar voi sa nu aveti de suferit dupa urma unei fraude pe internet, specialistii fac urmatoarele recomandari: 

    Pentru conferinte si intalniri online in scopuri lucrative folositi doar acele aplicatii recomandate de echipele de IT ale companiilor unde lucrati.

    Folositi laptop-urile sau calculatoarele de la birou pentru sarcinile profesionale si nu pe cele personale. De obicei, acestea sunt mai bine securizate ca cele de acasa.

    Aveti grija sa aveti instalata o solutie de securitate pentru telefonul mobil, capabilă să identifice aplicatiile periculoase inainte de instalare si sa descopere cat de agresive sunt cele deja instalate.

    ExaminaÈ›i atent permisiunile cerute de aplicatii si pastrati-le doar pe cele care sunt necesare si care fac posibile functionalitatile acestora. Specialistii de la Bitdefender ne dau exemplul aplicatiilor de fitness pentru care nu este nevoie sa le permitem accesul la agenda telefonica sau microfon, asa cum un joc nu ar trebui sa aiba acces la camera video sau la GPS. 

    Cititi cu atentie rubrica de Termeni si Conditii pentru a sti maniera in care va sunt prelucrate datele cu caracter personal. 

    Evitati sa salvati parolele de la diverse platforme si incercati accesarea lor prin tastarea parolei.

    Nu salvati date legate de carduri atunci cand faceti cumparaturi online. 

    Verificati tranzactiile efectuale de doua ori. 

  • Articole similare