• Calatorii pentru minte, trup si suflet - Suedia

    Calatorii pentru minte, trup si suflet - Suedia

    cora impreuna cu Asociatia Parinte inFloresti, in colaborare cu Biblioteca Judeteana "Octavian Goga", Consulatul Suediei in Cluj-Napoca, Liceul de Arte Vizuale “ Romulus Ladea “, Scoala “ Iuliu Hatieganu “, Scoala gimnaziala “ Nicolae Iorga “, Asociatia AIVI, Asociatia Notorious Learning Projects, Wens Tour, M.I.S. Boutique, Aripi de poveste, 101 Distractii, L'albero dei Sogni si Roxana Bere Harmony, va invita vineri, 29 iunie, incepand cu ora 18.00, sa participati la urmatorul eveniment din cadrul proiectului multicultural "Calatorii pentru Minte, Trup si Suflet".

    Vedeta zilei: Suedia!

    Puteti "calatori" alaturi de noi, participand la urmatoarele activitati ce vor avea loc pe raionul gastro din cadrul magazinului:

    Calatorie gastronomica in Suedia
    Demonstratii culinare urmate de degustarea preparatelor traditionale.
    Coordonarea activitatii: Chef Roxana Parjol de la L'albero dei Sogni.

    Atelier “Vacanta creativa”
    “O calatorie de o mie de mile incepe cu un pas” – Lao Tse
    Activitati destinate parintilor si copiilor cu varste cuprinse intre 4 si 10 ani: curiozitati si informatii diverse, confectionarea unor obiecte simbol ale tarii programate ca destinatie, jocuri.
    Coordonarea activitatii: Laura Babos - presedinta Asociatiei “Parinte inFloresti” si Prof. Mihaela Onet.
    Activitatea este realizata cu ajutorul voluntarelor Asociatiilor Parinte inFloresti si Notourious Learning Projects precum si cu elevi de la Liceul de Arte Vizuale “ Romulus Ladea “

    Atelier “La drum cu Nero”
    “Romanul nu-i decat o calatorie prin continentele sufletului” – Ionel Teodoreanu
    Activitati destinate copiilor cu varste intre 4 si 10 ani dornici sa descopere universul lecturii prin intermediul unor povesti terapeutice, scrise special pentru acest proiect, al caror personaj principal este manzul Nero.
    Informatii culturale inedite, prezentate sub forma de poveste.
    Coordonarea activitatii: Camelia Vancea, psihopedagog si autor, membra in cadrul Asociatiei “Parinte inFloresti”

    Concurs de desene pentru copii organizat in cadrul atelierului “La drum cu Nero“

    Premii pentru participanti constand in vouchere ofere de parteneri

    Proiectul va continua pe tot parcursul anului 2018, calendarul fiind urmatorul :
    21 septembrie - Brazilia
    5 octombrie - Polonia
    19 octombrie - Spania
    2 noiembrie - Rusia
    16 noiembrie - Turcia.

    In cadrul evenimentului, veti putea admira costume traditionale create de M.I.S. Boutique si prezentate de organizatori si de copii.

    Pentru informatii suplimentare, ne puteti contacta la:
    Asociatia “Parinte inFloresti”: tel: 0740-215980 si email: contact@parinteinfloresti.ro.

    Locurile la ateliere fiind limitate, recomandam inscrierea prin completarea formularului:
    https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=0NfI16GxXkGq-ghaOiQh2DIcznlIcH1EiFuNw9E0QDRUNTVYUUxIS1NHVUU4TzJJV1JBQ0xBU1M1MS4u

    Anul acesta, la cora, continui sa calatoresti unde doreste Mintea, Trupul si Sufletul tau!

    Stiati ca?

    Suedia este a treia cea mai mare tara din Uniunea Europeana, ca suprafata, dupa Franta si Spania.

    Capitala Suediei, Stockholm este construita pe 14 insule, legate intre ele prin 57 de poduri si centrul orasului este practic pe apa. Datorita abundentei apei, a parcurilor si a cladirilor cu o arhitectura exceptionala, orasul mai poarta si numele de ”Venetia Nordului”.

    Metroul din Stockholm este cunoscut drept cea mai lunga galerie de arta din lume, majoritatea statiilor fiind impodobite cu picturi, sculpturi si mozaicuri.

    Suedia nu a fost implicata in niciun razboi in ultimii 200 de ani, nici macar in cele doua razboaie mondiale.

    Stimulatorul, ultrasunetele, obiectivul astronomic, elicea marina, frigiderul si mouse-ul sunt inventii ale suedezilor.

    In Suedia copiii nu primesc note pana in clasa a VIII-a pentru ca nici ei, dar nici parintii sa nu fie stresati.

    Marcile de masini Volvo si Subaru, dar si marca de camioane Scania, sunt suedeze. Tot suedeze sunt si marcile Electrolux, IKEA, Absolut Vodka, Husqvarna (drujbe), Ericsson (telefonie si comunicatii), The Pirate Bay (torente), Tetra Pak (ambalaje) si evident H&M (Hennes & Mauritz).

    Scriitoarea suedeza Selma Lagerlof, cunoscuta pentru cartea sa pentru copii ”Minunata calatorie a lui Nils Holgerssen prin Suedia”, a fost prima femeie care a primit premiul Nobel pentru literatura.

    Suedia este al treilea exportator de muzica din lume, printre artistii celebri originari din Suedia numarandu-se ABBA, Ace of Base, Roxette, The Cardigans, Europe, Avicii si multi altii. Desi pare greu de crezut, chiar si Dr. Alban este suedez!

    Fructele de padure sunt o religie in Suedia si sunt cele mai parfumate pe care le puteti manca vreodata. Gemul sau sosul de merisoare se alatura oricarui fel de mancare in Suedia, de la chiftelute la clatite.

    Retete traditionale

    Västerbotten: tarta suedeza cu branza


    Västerbotten: tarta suedeza cu branza

    Pentru aluat tarta:
    125 g unt, 200 g faina, 1 lingura apa rece

    Pentru umplutura de branza:
    250 g branza tip Västerbotten razuita (se poate folosi si alt tip de cascaval), 4 oua, 2 cepe, 300 ml smantana lichida, sare, piper, unt.

    Preparare: 
    Se amesteca ingredientele pentru aluat, se intinde o foaie in forma de tarta si se lasa la frigider pentru 30 minute. Se inteapa cu furculita si se da la cuptor pentru 10-12 minute, la 174°C.

    Pentru umplutura:
    Se caleste ceapa taiata feliute in putin unt pana se rumenesc usor apoi se lasa la racit.
    Se amesteca ingredientele pentru umplutura, se umple tarta si se da la cuptor pentru 25-30 minute, pana devine crusta aurie. Se serveste alaturi de smantana, cepsoara verde tocata fin.

    Blabärssoppa - supa de afine suedeza

    Blabärssoppa - supa de afine suedeza


    Ingrediente: 500 g afine, 600 ml apa, 2 linguri zahar brun, 2 linguri amidon, 2 cani suc de mere proaspat.

    Mod de preparare:
    Se spala fructele si se pun la fiert impreuna cu apa, zaharul brun si sucul de mere. Se fierb 10 minute apoi se adauga amidonul amestecat cu o cana de apa rece. Se mai fierbe cateva minute si se blendeaza.
    Se serveste calda sau rece cu frisca deasupra si afine.

    Pofta buna!

    La drum cu Nero in Suedia, Taramul Vikingilor 

    Nero este un manz negru cu stea alba in frunte, curios si curajos, dornic sa calatoreasca, sa cunoasca lumea si sa isi faca prieteni.  El este personajul principal al povestilor ”La drum cu Nero” si impreuna cu prietena lui Zunzuncito, o pasare colibri, vor cunoaste cateva din cele mai interesante orase din lume. Visul lui Nero este sa calatoreasca si sa afle lucruri interesante legate de cultura, valorile si traditiile tarilor prin care trece. Impreuna cu Zunzuncito, strabate 10 tari si cunoaste 10 orase din intreaga lume, dornici sa-i poarte pe copii prin locuri din care sa invete despre cultura, valori, curiozitati si frumusete.

    Numele meu este  Maria Camelia Vancea si sunt mama de baieti, autor si psihopedagog. M-am gandit ca prin povestile mele sa va introduc intr-o lume a frumusetii, amuzamentului si traditiilor unor locuri frumoase din lume. Imi place sa scriu povesti pentru ca mi-au placut povestile de cand ma stiu si am vrut sa fac ceva ce sa aduca bucurie si emotie, asta e hrana mea, satisfactia mea.

    Sunt Zana care va poarta pe Aripi de Poveste.

    Peninsula Scandinavica si tarile nordice, Suedia, Finlanda, Norvegia si Danemarca au fost mereu cautate pentru povestile fascinante despre vikingi, nave, fenomeme astrale de neuitat precum Aurora Boreala si Laponia lui Mos Craciun. Oare ce peripetii ii asteapta pe Nero si Zunzuncito hotarati sa cunoasca Suedia si capitala acesteia, Stockholm .

    ” - Uff ! Ce caldura! Zunzuncito, nu stiu cum rezisti la inaltime? Eu ma topesc aici jos, se vaieta Nero, facandu-si vant cu o frunza de brusture.
    - Dupa cum vezi, prietene drag, nu ma prea aventurez in zbor pe caldura asta, insa la viteza mea e chiar placut sa zbori, ii raspunse prietena lui, pasarea colibri, apoi continua:
    - Uite , ma gandeam ca ti-ar prinde bine niste gheata si un aer racoros, asa ca la Polul Nord.
    - Doar nu te gandesti la ce ma gandesc eu? rosti cu o fata luminoasa manzul nazdravan.
    - Nu stiu la ce te-ai gandit tu dar eu tare as vrea ca urmatoarea calatorie sa fie in Tarile Nordice, in Peninsula Scandinavica si ma gandesc in special la Suedia, ii propuse Zunzuncito.
    - Ah, ce usurare! Am crezut ca vrei sa ma duci la Polul Nord ca sa ma transform intr-un cub de gheata, glumi Nero.
    - Stii ceva, manzule poznas, chiar atat de departe nu mergem, dar ce ai zice sa ajungem si in Laponia, poate il intalnim pe Mos Craciun ... adauga Zunzuncito, incantata de ideea ei.
    - De acord! Astfel vom fi primii care ii vor da scrisorile pentru cadourile de Craciun, o aproba Nero multumit.”

    Va asteptam sa ne insotiti intr-o calatorie fascinanta in Suedia, tara vikingilor, in cadrul Atelierului de lectura ”La drum cu Nero”,  in care manzul Nero si prietena lui, pasarea colibri Zunzuncito vor vizita locuri unice si isi vor face noi prieteni. Vineri, 29 iunie ora 18:00, la cora Cluj.

  • Articole similare