• Cum sa-ti aperi casa de mucegai

    Cum sa-ti aperi casa de mucegai

    Desi mucegaiul poate fi bun – in branze este delicios, datorita lui avem antibioticele care ne salveaza de infectii, iar in natura ajuta la descompunerea materiei organice – odata instalat in casele noastre poate cauza foarte mult rau. De la doar cativa spori se pot forma adevarate culturi de mucegai in cele mai neasteptate locuri: pe carpete, pe haine, intre rosturile faiantei si gresiei din baie, la imbinarile peretilor, pe partea de jos a zidurilor. Petele mari de mucegai nu trebuie tratate cu indiferenta, pentru ca ele pot fi cauza ascunsa a unor probleme de sanatate: alergii respiratorii, tuse sau chiar astm. 

    Cea mai buna strategie de evitare a mucegaiului este sa previi formarea lui. Mucegaiul creste acolo unde este umezeala. De aceea, este important sa mentii un nivel al umezelii in casa cat mai mic. Iata cateva masuri pe care le poti lua in calcul: 

    1. In spatiile cu aburi – baie, bucatarie – asigura-te ca stergi faianta cu o laveta uscata, astfel incat urmele de apa sa nu dezvolte mucegai. 

    2. Cand faci dus sau gatesti, deschide ferestrele! Daca nu ai fereastra la baie, lasa usa deschisa si deschide cel mai apropiat geam. 

    3. Cand speli rufele, asigura-te ca nu le lasi in masina de spalat! Mucegaiul se va dezvolta imediat intr-un astfel de spatiu umed. 

    4. Nu este indicat sa usuci rufele in casa. Apa evaporata se va depune pe ziduri si de acolo poate favoriza aparitia mucegaiului.

    5. Aeriseste casa cat mai des si cat mai mult! 

    6. In perioada anotimpului rece, cumpara un dezumidificator

    In cazul in care mucegaiul este deja instalat, pe langa produsele profesionale de curatare, puteti lua in calcul indepartarea acestuia folosind otet alb distilat. Cel mai simplu de aplicat este prin folosirea unui pulverizator. Otetul se lasa sa actioneze o ora, dupa care se poate indeparta cu o perie. In scopuri de prevenire a mucegaiului in baie, se poate pulveriza otet distilat dupa fiecare dus. De asemenea, pentru culturile de mucegai mai rezistente, otetul distilat poate fi amestecat cu bicarbonat de sodiu, borax sau apa oxigenata.   

  • Articole similare