• 10 lucruri pe care nu le stiai despre cartofii prajiti

    10 lucruri pe care nu le stiai despre cartofii prajiti

    Cunoscuti in toata lumea ca French fries, cartofii prajiti sunt felul de mancare pe care il au in comun tarile europene si cele nord-americane, iar din a doua jumatate a secolului 20, odata cu lanturile globale de restaurante fast food, o mancare cunoscuta in toata lumea.  Subtiri si lunguieti, French fries au nevoie de o atentie speciala pentru a iesi perfecti, in special in ceea ce priveste temperatura uleiului. Daca acesta este insuficient de fierbinte cand cartofii sunt scufundati, acestia vor fi uleiosi si moi. Daca, dimpotriva, temperatura uleiului este prea ridicata, acestia vor fi arsi la exterior si cruzi in interior. 

    Despre French Fries insa exista si cateva informatii amuzante: 

    • In ciuda denumirii de French fries, cartofii prajiti au fost gatiti pentru prima data pe teritoriul Belgiei. De altfel, in Bruxelles, cartofii prajiti sunt cea mai comuna mancare stradala, friteriile fiind la orice colt de strada. 

    Un belgian consuma cu o treime mai multi cartofi prajiti fata de un american.

    • Pe 13 Iulie se sarbatoreste Ziua Modiala a cartofilor prajiti.

    Thomas Jefferson a fost cel mai probabil primul care a adus in America o versiune a cartofilor prajiti din Europa. In timpul unui banchet diplomatic gazduit de acesta au fost serviti pentru prima data cartofii prajiti. 

    • Exista cel putin 18 tipuri de cartofi prajiti.

    In Statele Unite, lanturile de fast food dispun de camere de degustare ale cartofilor prajiti.

    • La un moment dat, in Canada, unul dintre lanturile de fast food a servit cartofi prijiti sub forma de vafe. 

    Daca lasati coaja pe cartofi inainte de prajire, salvati din anumite vitamine care s-ar pierde odata cu inlaturarea acesteia. 

    Sustragerea cartofilor prajiti din farfuria iubitului/iubitei este unul din cele cele mai intalnite motive de cearta in restaurante.

    Caloriile dintr-o portie medie de cartofi prajiti se ard in 58 de minute de cycling sau 47 de minute de aerobic intens. 

  • Articole similare