• Cum sa conduci in siguranta pe timp de noapte

    Cum sa conduci in siguranta pe timp de noapte

    Riscul de accidente rutiere fatale pe timp de noapte este de trei ori mai mare decat pe timpul zilei. Bineinteles, motivul principal este lipsa vizibilitatii, avand un camp vizual mai redus ceea ce duce la un timp de franare mai mare, in caz de obstacol. Iata 10 lucruri care iti pot fi de ajutor pentru a reduce riscul unui accident auto pe timp de noapte.

    1. Condu prudent si mentine o viteza mai mica. In 37% dintre cazuri, viteza prea mare este cauza accidentelor pe timp de noapte. Evident, vizibilitatea redusa si timpii mai scurti de reactie isi spun cuvantul. Faza lunga iti asigura o vizibilitate de pana la maximum 200 m in conditii meteo favorabile, iar faza scurta ajunge pana la 50 m. Astfel, daca farul lumineaza pe o distanta de aproximativ 50 m, la o viteza de 70 km/h vei avea nevoie de cel putin 56 m pentru a frana. 

    2. Foloseste faza lunga ori de cate ori este nevoie, fara sa ii deranjezi pe ceilalti participanti la trafic. Astfel schimba luminile de drum cu cele de intalnire la cel putin 200 m de un alt vehicul care circula in sens opus si 100 m fata de un vehicul care circula in fata ta, pe acelasi sens. 

    3. Inchide luminile interioare si pastreaza lumina de pe bord la un nivel minim, daca acest lucru este posibil. Acest lucru va reduce aparitia reflexiei pe geamuri si nu iti va distrage atentia de la drum.

    4. Evita sa mentii privirea intr-un punct fix si nu te uita niciodata in farurile de pe contrasens. Cand se apropie un vehicul din sens opus, indreapta-ti privirea in jos, spre dreapta si urmareste marcajele drumului ca ghid. Ridica privirea imediat ce acesta a trecut.  

    5. Fii atent la animale. Pe timp de noapte sunt mult mai mari sansele sa intalnesti un animal salbatic sau chiar un caine orbit de farurile masinilor. Acorda o atentie deosebita drumului si asigura-te ca nu sunt animale in calea ta. 

    6. Se stie ca un parbriz murdar sau deteriorat iti afecteaza vizibilitatea, cu atat mai mult pe timp de noapte. Curata parbrizul si nu uita de faruri. Daca sunt murdare, acestea pot fi ineficiente. Sfat: asigura-te ca ai solutie de curat parbrizul in recipient si seteaza corect lumina farurilor. 

    7. Inainte sa pleci la drum, verifica faptul ca toate luminile functioneaza corespunzator si adapteaza-le la conditiile de drum. 

    8. Consumul de alcool pe timp de noapte creste de patru ori rata accidentelor rutiere. Alege sa fii defensiv, nu urca la volan dupa ce ai consumat bauturi alcoolice, indiferent de ora. Iti recomandam sa eviti orice iti poate distrage atentia in timpul condusului.

    9. Nu te urca obosit la volan. Accidentele cauzate de somnolenta sunt mai intalnite in intervalul orar 00:00 – 6:00. Daca te simti obosit, fa o pauza de condus intr-un loc special amenajat si odihneste-te sau chiar un popas peste noapte. In acest interval orar se poate sa intalnesti alti soferi somnorosi. Asa ca, ai mare grija!

    10. Daca vizibilitatea este redusa, aprecierea distantelor scade. Asa ca, depasirea pe timp de noapte poate fi periculoasa, mai ales atunci cand conditiile de drum sunt nefavorabile.  Nu iti asuma riscuri inutile si angajeaza-te intr-o depasire doar atunci cand esti sigur ca iti permit conditiile si ai grija la gropi, biciclisti, pietoni sau animale.

    La cora, ai libertatea sa comanzi online polita RCA, de oriunde si oricand, pe o luna sau atat cat ai nevoie. Completezi formularul online aici si plasezi comanda, in doar cateva minute. Dupa efectuarea platii, vei primi polita pe e-mail.

  • Articole similare