• Cum sa trimiti invitatii la un eveniment




    Traim intr-o epoca in care relatiile sociale sunt din ce in ce mai putin formale, iar aceasta situatie are multe parti bune. Cu toate acestea, daca urmeaza un eveniment important pentru tine si vrei sa apelezi la regulile de eticheta clasice, redactarea si trimiterea invitatiei este un moment esential. Desigur, daca stilul tau este unul mai relaxat sau mai original, este in regula sa apelezi la variante mai putin pretentioase, precum e-mailul sau chiar un eveniment pe Facebook. Insa, daca preferi curtoazia traditionala, iata cum trebuie abordate invitatiile.

    In primul rand, trebuie sa te gandesti cu cat timp inainte este necesar sa le trimiti pentru ca destinatarii lor sa aiba timpul necesar de a decide in legatura cu participarea. In cazul unui eveniment foarte important, cum ar fi, de exemplu, o nunta, acest interval de timp necesar poate ajunge chiar si la doua luni, mai ales daca invitatii tai se afla la o distanta mare, iar deplasarea lor presupune eforturi considerabile. In cazul unei zile de nastere, al unei receptii sau al unei petreceri mai speciale, poti reduce aceasta durata la doua-trei saptamani.

    Cat despre aspectul invitatiilor si textul scris de pe elei, acestea pot transmite foarte mult in legatura cu respectul fata de cei pe care ti-i doresti aproape si ii pot motiva sau, dimpotriva, ii pot determina sa refuze participarea. Alege formularile cu cel mai inalt grad de politete pentru cei cu care te afli in relatii mai degraba oficiale (Doamna/domnule...Avem deosebita placere de a va invita la evenimentul nostru). Pentru prietenii apropiati poti apela la formulari mai colocviale, insa o doza de curtoazie este necesara si in acest caz.

    Informatiile pe care este obligatoriu sa le includa orice invitatie: data si locul evenimentului, tinuta necesara (daca nu exista un cod vestimentar, precizeaza acest lucru), daca invitatia este pentru una sau pentru doua persoane, un numar de telefon sau o adresa de e-mail unde poate fi transmis raspunsul pozitiv sau negativ. Orice sugestie legata de eventuale cadoori sau daruri in bani pe care le-ai putea astepta este o grava incalcare a codului bunelor maniere. Insa, daca prin evenimentul respectiv doresti sa participi la o cauza umanitara sau preferi ca eventualele daruri sa fie inlocuite de donatii catre o cauza anume, poti preciza acest lucru.

  • Articole similare