• Start la sezonul de muraturi! 10 sfaturi pentru succes


    Toamna, cu bogatia ei de fructe si legume, este, dincolo de ocazia extraordinara de a manca sanatos si divers, o invitatie directa de a pune la borcan cate ceva din aceasta abundenta, care ne va lipsi pe timpul iernii. Conservarea legumelor si fructelor este un adevarat ritual de care te poti bucura din plin daca te organizezi bine din timp si, in acelasi timp, o celebrare a unui mod de a manca sezonier.

    Inainte insa de a-ti face planurile ce si cand pui la borcan, te ajutam cu cateva sfaturi despre cum sa conservi fara sa dai gres, indiferent daca esti incepatoare sau experta:
    1.    In primul rand, alege corect otetul. Pentru o conservare indelungata si sigura, alege un otet cu un procent de acid acetic mai mare sau egal cu 5%. Otetul distilat sau alb este de asemenea recomandat, mai ales ca acesta nu va schimba culoarea legumelor conservate. Poti folosi otet din vin sau otet de mere daca acestea au concentratia de 5% acid acetic. Ai grija ca anumite legume, cum este cazul cepei, au nevoie de un otet mai tare, prin urmare, nu dilua otetul cu apa decat atunci cand reteta o cere.

    2.     Sarea, de asemenea, are un rol important in combaterea bacteriilor si prezervarea pe termen lung a muraturilor. De aceea, alegeti o sare cu concentratie mare de clorura de sodiu, cum ar fi sarea grunjoasa sau o sare fina, dar care este destinate muraturilor. Avantajul sari fine este ca aceasta se dizolva mai repede.

    3.    Pentru a evita decolorarea legumelor sau fructelor pe care vreti sa le conservati, folositi apa pe care ati fiert-o in prealabil. Aceasta va fi mai putin dura.
    4.    Anumite retete de conservare prevad folosirea zaharului. Pe cat posibil, incercati sa pastrati cantitatile indicate si sa nu inlocuiti zaharul cu indulcitori. In schimb, puteti folosi zahar mai putin rafinat.

    5.    Sterilizarea este un pas foarte important in procesul de pregatire al muraturilor. Fieberea borcanelor reduce posibilitatea aparitiei bacteriilor si mucegaiurilor dupa asezarea continutului in acestea. Dupa terminarea sterilizarii, pentru un plus de efect, asezati borcanele cu capacele in jos, pana la racirea completa.

    6.    Puteti folosi conservanti naturali, care vor da un plus de aroma muraturilor voastre: boabe de coriandru, fenicul, seminte de marar, boabe de mustar, crengute de visin, coaja si zeama de lamaie. Veti obtine astfel muraturi crocante cu o aroma imbietoare.
    7.    De multe ori, oamenii folosesc pentru muraturi legume sau fructe mai putin calitative, insa tocmai aici este problema. Cu cat legumele sau fructele sunt mai vechi, mai moi sau mai crapate, cu atat ele vor avea un pericol mai mare de alterare in procesul conservarii. Alegeti, asadar, legume si fructe proaspete!

    8.    Respectati reteta! Chiar daca vi se pare ca puteti fi creativi, cel mai bun sfat este de a respecta proportiile din retetele pe care le folositi.

    9.    Atunci cand vedeti cea mai mica urma de mucegai, nu eziatti sa aruncati borcanul!
    Asteptati! Pentru a va bucura din plin de ele, atat de gust, cat si de textura, muraturile au nevoie de cel putin doua saptamani pentru a se face
  • Articole similare