Toamna,
cu bogatia ei de fructe si legume, este, dincolo de ocazia extraordinara de a
manca sanatos si divers, o invitatie directa de a pune la borcan cate ceva din
aceasta
abundenta, care ne va lipsi pe timpul iernii. Conservarea legumelor si
fructelor este un adevarat ritual de care te poti bucura din plin daca te organizezi bine din
timp si, in acelasi timp, o celebrare a unui mod de a manca sezonier.
Inainte
insa de a-ti face planurile ce si cand pui la borcan, te ajutam cu cateva
sfaturi despre cum sa conservi fara sa dai gres, indiferent daca esti
incepatoare sau experta:
1. In primul rand, alege corect otetul. Pentru o conservare
indelungata si sigura, alege un otet cu un procent de acid acetic mai mare sau
egal cu 5%. Otetul distilat sau alb este de asemenea recomandat, mai ales ca
acesta nu va schimba culoarea legumelor conservate. Poti folosi otet din vin
sau otet de mere daca acestea au concentratia de 5% acid acetic. Ai grija ca
anumite legume, cum este cazul cepei, au nevoie de un otet mai tare, prin urmare,
nu dilua otetul cu apa decat atunci cand reteta o cere.
2. Sarea, de asemenea,
are un rol important in combaterea bacteriilor si prezervarea pe termen lung a
muraturilor. De aceea, alegeti o sare cu concentratie mare de clorura de sodiu,
cum ar fi sarea grunjoasa sau o sare fina, dar care este destinate muraturilor.
Avantajul sari fine este ca aceasta se dizolva mai repede.
3. Pentru a evita decolorarea legumelor sau fructelor pe care
vreti sa le conservati, folositi apa pe care ati fiert-o in prealabil. Aceasta
va fi mai putin dura.
4. Anumite retete de conservare prevad folosirea zaharului. Pe
cat posibil, incercati sa pastrati cantitatile indicate si sa nu inlocuiti
zaharul cu indulcitori. In schimb, puteti folosi zahar mai putin rafinat.
5. Sterilizarea este un pas foarte important in procesul de
pregatire al muraturilor. Fieberea borcanelor reduce posibilitatea aparitiei
bacteriilor si mucegaiurilor dupa asezarea continutului in acestea. Dupa
terminarea sterilizarii, pentru un plus de efect, asezati borcanele cu capacele
in jos, pana la racirea completa.
6. Puteti folosi conservanti naturali, care vor da un plus de
aroma muraturilor voastre: boabe de coriandru, fenicul, seminte de marar, boabe
de mustar, crengute de visin, coaja si zeama de lamaie. Veti obtine astfel
muraturi crocante cu o aroma imbietoare.
7. De multe ori, oamenii folosesc pentru muraturi legume sau
fructe mai putin calitative, insa tocmai aici este problema. Cu cat legumele
sau fructele sunt mai vechi, mai moi sau mai crapate, cu atat ele vor avea un
pericol mai mare de alterare in procesul conservarii. Alegeti, asadar, legume
si fructe proaspete!
8. Respectati reteta! Chiar daca vi se pare ca puteti fi
creativi, cel mai bun sfat este de a respecta proportiile din retetele pe care
le folositi.
9. Atunci cand vedeti cea mai mica urma de mucegai, nu eziatti
sa aruncati borcanul!
Asteptati! Pentru a va bucura din plin de ele, atat de gust, cat si de
textura, muraturile au nevoie de cel putin doua saptamani pentru a se face