• Primul an de gradinita? La ce semnale ale copilului sa fii atenta



     Micutul tau a crescut si se pregateste sa faca primii pasi catre educatie si intrarea in colectivitate. Gradinita este o etapa foarte importanta in evolutia fiecarui copil. Aici invata pentru prima data sa relationeze cu un cadru didactic, se obisnuieste sa socializeze cu mai multi copii de varsta sa si parcurge pentru prima data un proces de evaluare, adaptat, desigur, anilor si abilitatilor sale. Iata care sunt cele mai importante lucruri pe care un patrinte trebuie sa le urmareasca, pentru a se asigura ca a gasit gradinita potrivita pentru cel mic.

    In primul rand, starea sa emotionala este cel mai bun indicator al felului in care se adapteaza la gradinita. Fiecare copil are ritmul propriu in care se ”climatizeaza” cu colectivitatea, asa ca nu exista o reteta universala. 

    Insa, chiar daca la inceputul zilei ii vine mai greu sa se desparta de mama sau de tata, asteapta sa vezi ce iti povesteste atunci cand vii sa il iei acasa. Daca iti va relata cum s-a jucat cu ceilalti copii, ce a invatat nou si ce descoperiri a mai facut, atunci ai motive sa crezi ca totul este in ordine. In cazul in care copilul tau este trist, abatut sau de-a dreptul speriat, atunci te sfatuim sa cercetezi cat se poate de amanuntit motivele comportamentului sau. 

    Roaga-l sa iti povesteasca in detaliu cum a aratat ziua de gradinita si, daca observi ceva nelalocul sau, nu ezita sa iei legatura cu educatoarea sau cu conducerea gradinitei pentru a lamuri problema. Confortul psihic al copilului tau este cel mai important factor din ecuatie, asa ca e bine sa il consideri intotdeauna o prioritate.

    Un alt semnal pe care te sfatuim sa il urmaresti este comportamentul sau din timpul diminetii. In primele saptamani, este absolut normal ca un copil sa nu isi doreasca sa mearga la gradinita si sa spere ca isi va petrece ziua impreuna cu parintii. Daca, insa, atitudinea sa refractara se mentine mai mult de cateva saptamani, atunci este cazul sa afli adevaratele sale cauze. Poate are o relatie conflictuala cu unii dintre colegi, poate i se pare ca nu primeste suficienta atentie sau poate e vorba chiar despre chestiuni mai serioase. Oricare ar fi motivul, este necesar sa il afli si sa il abordezi avand in minte starea de bine a copilului tau.

  • Articole similare