• Lucruri nestiute despre scoala




    Cu bunele si relele ei, scoala este un proces transformator in viata oricarui om. Anii de scoala sunt cei in care invatam sa socializam, sa lucram in colectiv, sa ne descoperim abilitatile si pasiunile. Sau, cel putin, asa ar trebui sa fie. In  orice caz, scoala nu a fost dintotdeauna un loc deschis pentru toti copiii. Iata cateva informatii inedite despre scoala romanesaca si cum s-a nascut ea, precum si alte date haioase despre scoala de astazi:
    Inainte de intemeierea Romaniei ca stat modern, scolile au luat nastere pe langa biserici si manastiri, de cele mai multe ori cu sprijinul domnitorului. In Tarile Romane, cei mai implicati domnitori in fondarea de scoli si centre de invatamant au fost Constantin Brancoveanu, Vasile Lupu, Iacob Heraclid Despotul. Prima scoala romaneasca a fost infiintata in 1583 in interiorul curtii Bisericii Sfantul Nicolae, in cartierul Schei din Brasov.

    Pana la 1800, majoritatea populatiei din Tarile Romane era analfabeta, iar pana la cel de-al doilea razboi Mondial, invatamantul isi pastreaza caracterul elitist, accesul in scoli avandu-l in special copiii proveniti din familii de boieri sau din nou formata clasa de mijloc, burghezia.

    Stiati si ca:

    In fiecare an, peste tot in lume, peste 78,8 milioane de copii, adolescenti si adulti se inscriu la scoala?

    Cea mai mare scoala din lume ca numar de elevi este in India si are 32.000 de elevi?

    Scoala aflata la cea mai mare altitudine este in Tibet?

    Cea mai veche scoala din lume este in Anglia, Canterbury?

    Abia in 1858 creioanelor le-a fost adaugata guma de sters?

    Un creion poate fi ascutit de aproximativ 17 ori si poate scrie 45.000 de cuvinte?

    Elevii japonezi sunt cei mai independenti din lume? Merg singuri la scoala, in grupuri, isi curata singuri clasa si chiar isi organizeaza si servesc mesele?



  • Articole similare