• 24 ianuarie 1859: „Mica Unire”, primul pas spre România.  Ziua de 24 ianuarie a ramas in istoria romanilor ca data la care s-a infaptuit Unirea Principatelor Romane, in anul 1859, la foarte scurt timp dupa numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei si Tarii Romanesti.

  Stiai ca: 

  Unirea Principatelor Romane, cunoscuta ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia), reprezinta unificarea vechilor principate, Moldova si Tara Romaneasca, intr-un Principat unit.

  In cei 7 ani de domnie, Alexandru Ioan Cuza a pus bazele Romaniei moderne. A fost creat primul guvern sub conducerea lui Mihail Kogalniceanu. Au fost concepute Codul Civil si Codul Penal, inspirate de cele al Frantei. S-a dat legea invatamantului primar obligatoriu. S-au infiintat si primele universitati din tara, cea de la Iasi care azi ii poarta numele-1860 si Universitatea Bucuresti-1864. Alaturi de Kogalniceanu vor fi initiate o serie de reforme: electorala, agrara, a justitiei, a invatamantului si secularizarea averilor manastiresti.

  Sub domnia lui Cuza va fi construita prima linie ferata pe ruta Bucuresti-Filaret-Giurgiu. 


 • Articole similare