• Se apropie momentul aparitiei dentitiei definitive. Ce trebuie sa faci






    In jurul varstei de 6-7 ani, majoritatea copiilor schimba dentitia de lapte cu cea definitiva. Pentru cei mici, aceasta perioada inseamna emotie, uneori teama si, desigur, venirea Zanei Maseluta. In ceea ce o priveste pe aceasta din urma, nu avem prea multe sfaturi, pentru ca relatia cu Zana ramane la latitudinea ta. In privinta celorlalte lucruri, iata, insa, ce iti recomandam.

    In primul rand, trebuie sa intelegi si sa te obisnuiesti cu ideea ca schimbarea dintilor, un proces normal si usor de inteles pentru un adult, pentru copil poate avea mai multa insemnatate. Explica-i din timp ca este o etapa normala din cresterea sa si asigura-l pe cel mic ca noii dintisori ii vor creste repede si vor fi mai rezistenti decat cei care i-au aparut atunci cand era inca un bebelus. Ii va fi mai usor sa se obisnuiasca cu aspectul ”stirb” pe care il va experimenta in perioada dintre caderea unui dinte de lapte si cresterea completa a unuia nou.

    Un lucru la fel de important este sa te asiguri ca noii dinti ii cresc corect. Vizitele periodice la medicul stomatolog nu trebuie sa lipseasca din progamul vostru, cu atat mai mult cu cat acestea ii vor crea o rutina foarte sanatoasa pentru multa vreme de acum inainte, inclusiv pentru viata de adult. De altfel, dentistul este cel care poate evalua cel mai corect care dinti urmeaza sa cada si este de dorit sa fie chiar el acela care se ocupa de extirparea acestora, astfel incat toata procedura sa fie executata corect. Vechiul obicei al dintelui legat cu ata si tras de parinte nu este tocmai cea mai igienica si cea mai sanatoasa, asa ca ar fi bine sa apelezi la solutii mai moderne.

    Igiena este absolut indispensabila. Asa cum proabil ca l-ai invatat inca de cand era mult mai mic, copilul trebuie sa isi continue rutina de periaj de doua ori pe zi, cu menajarea zonelor sensibile imediat dupa ce dintii de lapte au cazut. Daca apar leziuni ale gingiilor sau alte evenimente nedorite, nu ezita sa contactezi medicul stomatolog. La fel trebuie sa procedezi si in cazul in care in aceasta perioada apar dureri semnificative.

  • Articole similare