• Copiii devin cititori in bratele parintilor




     Cei mai multi dintre parinti isi doresc ca copiii lor, odata ajunsi scolari, sa devina cititori pasionati. Odata inceputa scoala, incep presiunile de tot felul si invariabila intrebare : ai citit astazi? De cele mai multe ori, pentru ca simt presiunea si asteptarea, copiii isi testeaza forta de a se opune. Dupa care, incep santajul si amenintarile: daca nu citesti, nu te uiti la desene; daca nu citesti, nu te joci pe tableta/telefon; citeste o pagina si iti cumpar x sau y; Doamna a spus sa citesti!, recursul la Doamna sau la Domnul Invatator parand a fi singura sursa de autoritate sau persuasiune a parintilor.

    Din pacate, insa, toate aceste strategii nu vor face decat sa-l indeparteze si mai tare pe copil de lectura. Poate ca vor salva cateva ceva in primii ani de scoala, in sensul in care copilul nu va merge cu lecturile neparcurse la scoala, insa cu siguranta aceasta abordare nu va trezi in el microbul cititului. A pasi in lumea lecturii are ceva magic, iar cheile acestui taram nu sunt presiunea si coercitia. Iata in schimb ce puteti face pentru a-I incuraja pe cei mici sa citeasca :

    In primul rand, fiti voi insiva un exemplu! De cate ori v-a vazut copilul citind, cumparand carti sau vorbind despre carti? Are casa voastra o mica biblioteca sau macar un colt dedicat lecturii? Nu uitati niciun moment ca voi sunteti principalul model pentru copiii vostri, iar, in cazul lecturii, lucrurile nu puteau sta altfel.

    Creati din timp, chiar de cand copiii sunt foarte mici, o rutina si un ritual al lecturii impreuna. Incepand cu cartile pentru bebelusi, pana la cartile de povesti, atlase si enciclopedii, oferiti copiilor vostri timp impreuna pentru lectura sau rasfoit de carticele. Din bratele voastre, copiii vor prinde drag si interes pentru carti. Asadar, rolul tau in aceasta aventura a lecturii este de facilitator, iar accesul la carti este unul vital, inca de cand copiii sunt foarte mici.

    Aveti rabdare! Lectura are o putere de atractie fantastica, iar daca acest proces de apropiere de carti este condus cu grija, discretie si leadership, copiii vor cadea in mrejele ei. O parte importanta in acest exercitiu al rabdarii este sa va pastrati increderea ca, la un moment dat, copilul se va desprinde de voi si va deveni independent in lectura. Pana atunci, continuati sa-i propuneti povestea de seara, citita impreuna.

  • Articole similare