• Lucruri fascinante despre creierul uman






    Este unul dintre organele vitale din corpul nostru si ii datoram majoritatea lucrurilor pe care le putem face. Datorita lui vedem, gandim, simtim, mirosim, iubim si planificam. Creierul reprezinta inca, in buna masura, un mister pentru oamenii de stiinta, insa acestia au reusit sa decripteze numeroase informatii despre el. Iata cateva dintre acestea:

     Greutatea medie a creierului uman este de aproximativ 1,3 kilograme

     Este alcatuit in proportie de 60% din grasime.

     Din cantitatea totala de sange si oxigen care circula in corpul uman, creierul primeste aproximativ 20%.

     In primul an de viata al unui bebelus, creierul isi tripleaza dimensiunea. El va continua sa creasca, intr-un ritm mult mai lent, pana in jurul varstei de 18 ani.

     Creierul unui om matur are circa 100 de miliarde de neuroni. In primele luni de sarcina, creierul fatului se dezvolta intr-un ritm uimitor: aproximativ 250.000 de neuroni pe minut.

     Cu toate ca ne-am obisnuit sa il consideram un lucru negativ, colesterolul este esential pentru functionarea corecta a creierului. Motivele de ingrijorare sunt justificate abia atunci cand acesta depaseste limitele pe care medicina le considera sanatoase.

    Faptul ca folosim doar 10% din creier este doar un mit. In realtate, il folosim in integralitate. 10% este nivelul de utilizare a creierului pe care oamenii de stiinta l-au estimat pentru momentele in care dormim.

     Visele sunt o combinatie de  imaginatie, factori  psihologici si factoril neurologici. Ele reprezinta, de asemenea, dovada ca creierul nostru continua sa functioneze si atunci cand dormim.

     In jurul varstei de 30 de ani, creierul incepe sa isi piarda din abilitatile de memorie si din capacitatile cognitive. De asemenea, dimensiunile acestui organ incep sa scada, odata cu inaintarea in varsta.

     Consumul exagerat de alcool pe termen lung poate crea afectiuni permanente ale creierului, precum pierderi de memorie si diminuarea capacitatilor cognitive.


  • Articole similare