Branza este, in acelasi timp, unul
dintre alimentele de baza in multe zone ale Globului, dar si o delicatesa
servita la mesele cele mai fastuoase. Te poti bucura de ea in orice moment al
zilei, de la sandwichul de dimineata pana la cina, cand o poti savura ca desert
impreuna cu fructe. Iata cateva informatii interesante despre branza, pe care
le vei putea impartasi si prietenilor, la urmatoarea masa impreuna:
A fost descoperita in urma cu 4000
de ani, din intamplare. Cel mai veche branza atestata documentar provine din
China antica si a fost datata in jurul anului 1615 î.e.n.
Pentru a fabrica un kilogram de
branza, este nevoie de peste 10 litri de lapte.
Unele specialitati au denumirea
protejata legal, in functie de zonele de provenienta. Printre acestea se numara
Brie, Parmezan, Asiago, Gouda sau Camembert. Exista si tipuri cu denumire
generica, precum cheddar, feta, fontina, mozarella sau provolone.
Exista 60 de maestri in fabricarea branzei in Statele
Unite ale Americii si toti locuiesc in statul Wincounsin.
Branza este tentanta si pentru cei
certati cu legea. Este chiar cel mai furat aliment din lume. Din intreaga
cantitate de branza comercializata, 4% ajunge pe mana hotilor.
Contrar legendei, soarecilor nu le
place branza. Desigur, daca este singurul aliment pe care il gasesc in preajma,
o vor manca, insa nu se numara printre cele pe care le prefera in mod natural.
In secolul XVII, producatorii au
inceput sa vopseasca branza in portocaliu, pentru a-si pacali clientii ca este
un sortiment de calitate superioara.
Branza poate da dependenta si nu
doar in sensul figurat. La propriu, ea poate contine opioide care provin din
ficatul vacilor de la care este colectat laptele.
Sortimentul Gouda reprezinta mai
mult de jumatate din intreaga cantitate de branza consumata in lume.
Potrivit estimarilor realizate de
experti, in Franta se fabrica peste 1000 de sortimente de branza.