• 10 lucruri interesante despre branza




    Branza este, in acelasi timp, unul dintre alimentele de baza in multe zone ale Globului, dar si o delicatesa servita la mesele cele mai fastuoase. Te poti bucura de ea in orice moment al zilei, de la sandwichul de dimineata pana la cina, cand o poti savura ca desert impreuna cu fructe. Iata cateva informatii interesante despre branza, pe care le vei putea impartasi si prietenilor, la urmatoarea masa impreuna:

     A fost descoperita in urma cu 4000 de ani, din intamplare. Cel mai veche branza atestata documentar provine din China antica si a fost datata in jurul anului 1615 î.e.n.

     Pentru a fabrica un kilogram de branza, este nevoie de peste 10 litri de lapte.

     Unele specialitati au denumirea protejata legal, in functie de zonele de provenienta. Printre acestea se numara Brie, Parmezan, Asiago, Gouda sau Camembert. Exista si tipuri cu denumire generica, precum cheddar, feta, fontina, mozarella sau provolone.

     Exista 60 de maestri in fabricarea branzei in Statele Unite ale Americii si toti locuiesc in statul Wincounsin.

     Branza este tentanta si pentru cei certati cu legea. Este chiar cel mai furat aliment din lume. Din intreaga cantitate de branza comercializata, 4% ajunge pe mana hotilor.

     Contrar legendei, soarecilor nu le place branza. Desigur, daca este singurul aliment pe care il gasesc in preajma, o vor manca, insa nu se numara printre cele pe care le prefera in mod natural.

     In secolul XVII, producatorii au inceput sa vopseasca branza in portocaliu, pentru a-si pacali clientii ca este un sortiment de calitate superioara.

    Branza poate da dependenta si nu doar in sensul figurat. La propriu, ea poate contine opioide care provin din ficatul vacilor de la care este colectat laptele.

     Sortimentul Gouda reprezinta mai mult de jumatate din intreaga cantitate de branza consumata in lume.

     Potrivit estimarilor realizate de experti, in Franta se fabrica peste 1000 de sortimente de branza.

  • Articole similare