• "Dragobetele saruta fetele"



    Sarbatoarea Dragobetelui are o simbolistica bogata si interesanta. Dragobetele simbolizeaza, atat inceputul, cat si sfarsitul – inceputul unui nou anotimp si al renasterii naturii.

    In unele zone ale tarii, ajunul Dragobetelor este asemanator ca simbolistica noptii de Boboteaza. Fetele tinere, curioase sa isi afle ursitul, isi pun busuioc sfintit sub perna, avand credinta ca Dragobetele le va ajuta sa gaseasca iubirea adevarata.

    Etimologia cuvantului a fost dezbatuta de numerosi etnologi si filologi, propunandu-se variate explicatii pentru originea sa. Dragobetele are radacini foarte vechi. Dragobetele, numit si Navalnicul sau Logodnicul Pasarilor, fecior chipes si puternic, aduce iubirea in casa si in suflet.

    Prilej de bucurie si bunastare, Dragobetele este unul dintre cele mai frumoase obiceiuri stravechi ale poporului roman. Probabil ca 24 februarie insemna, pentru omul arhaic, inceputul primaverii, ziua cand natura se trezeste, pasarile isi cauta cuiburi iar omul participa si el la bucuria naturii.

    Dragobetele traditional se sarbatoreste pe 24 februarie. Imbracati de sarbatoare, fetele si flacaii se intalneau in fata bisericii si plecau sa caute prin paduri si lunci, flori de primavara. 
    Pe dealurile din sat se aprindeau focuri, iar in jurul lor stateau si vorbeau fetele si baietii. La ora pranzului, fetele se intorceau in sat alergand, urmarite de cate un baiat caruia ii cazuse draga. Daca baiatul era iute de picior si o ajungea, iar fata il placea, il saruta in vazul tuturor.

    De aici provine expresia Dragobetele saruta fetele!  Sarutul acesta semnifica logodna celor doi pentru un an, sau chiar pentru mai mult, Dragobetele fiind un prilej pentru a-ti afisa dragostea in fata comunitatii.

  • Articole similare