• Cum sa alegi vinul potrivit




    Te bucuri de placerea unui pahar cu vin, baut la cina sau la o petrecere cu prietenii? Nimic gresit in acest lucru, cata vreme acorzi importanta cuvenita masurii si nu exagerezi. Multi medii spun ca este chiar un obicei sanatos, daca il practici ocazional. Vinul de calitate, consumat in cantitati moderate, contribuie la reglarea circulatiei sangelui si are si alte beneficii pentru sanatate.

    Ti-ai dori, insa, sa stii cum sa alegi un vin bun, atunci cand oferta din magazine este atat de diversa, iar tu nu esti foarte documentata in materie? Iata cateva sfaturi care iti vor fi de folos:

    Daca esti o novice si trebuie sa alegi o sticla cu vin, opteaza la inceput pentru unul alb sau rose. Riscul de a gresi este mai mic.

    Fii atenta la specificatiile de pe eticheta. Daca preferi un vin care sa nu fie dulce deloc, alege unul sec.

    Un alt factor pe care trebuie sa il iei in considerare este aciditatea. Daca aceasta este crescuta, vinul respectiv va fi mai aspru. O aciditate mai mica inseamna un vin mai bogat in aroma si cu un gust mai ”rotund” si sofisticat.

    Preferi sucul de mere sau pe cel de grepfruit? Amatorii de suc de mere tind sa se simta mai bine in compania unui vin alb. Cei care opteaza pentru varianta a doua se vor bucura mai mult de aroma unuia rosu.

    Vrei sa asortezi vinul la mancare? Regula de baza este ca cel alb merge mai bine cu mancarurile mai usoare si cu carne de pui  sau de peste. Vinurile rosii se potrivesc cu carnea de vita,de miel.

    Nu iti face prea multe griji legat de varsta vinului. Ideea ca vinurile vechi sunt cele mai bune este in multe cazuri falsa. Doar unele vinuri devin superioare pe masura ce inainteaza in varsta. In loc de anul in care a fost fabricat, este preferabil sa tii cont de elemente precum reputatia casei de vinuri, zona in care se afla podgoria din care provin strugurii.

    O alta legenda este legata de pretul vinului. Daca il gasesti la reduceri sau la un pret moderat nu inseamna ca va fi inferior din punct de vedere calitativ. Dimpotriva, poate insemna ca esti pe cale sa faci o afacere foarte buna, pentru ca ai prins momentul in care producatorul vrea sa inlocuiasca stocul din magazine. In loc de pretul de pe eticheta, orienteaza-te in functie de aroma pe care o preferi si de experientele anterioare cu soiuri similare.

  • Articole similare