• Mai mult decat ciocolata si flori: Legenda frumoasa a Zilei Sfântului Valentin



    Valentine’s Day a devenit si in Romania, de mai multi ani, o ocazie de a sarbatori iubirea. Facem mici cadouri persoanei iubite, poate iesim in oras la o cina speciala sau alegem sa facem declaratii de dragoste in intimitatea propriei case. Oricare ar fi stilul vostru de a sarbatori este la fel de frumos, pentru ca orice ocazie de a celebra iubirea este frumoasa in sine.

    Stiati, insa, ca Valentine’s Day are la origine o legenda foarte interesanta?

    Sfantul Valentin, sau Valentin din Terni (latin. Valentinus) este un martir declarat ca sfant al crestinilor romano-catolici, care a trait în secolul III, fiind episcop în Interamna (azi: Terni, Italia).

    După legendă el ar fi cununat un păgân cu o creștină, dăruia tinerilor îndrăgostiți flori din grădina lui și a vindecat bolnavi. A fost învinuit de „cununare religioasă” a perechilor de îndrăgostiți, în ciuda poruncii împăratului roman Claudius II (268-270). De aceea, a fost condamnat la moarte și executat pe 14 februarie 269, din cauza credinței lui.

    Initial, 14 februarie nu a fost sarbatorita ca zi a indragostitilor. Aceasta traditie este mentionata clar abia in secolul al XIV-lea. Poetul englez Geoffrey Chaucer povesteste, in scrierile sale, ca aceasta era zua in care cuplurile isi trimiteau biletele de dragoste, numindu-si persoana iubita “Valentin”.

    Obiceiul a fost preluat si la curtea Frantei. Carol de Orleans il mentioneaza pe Sfantul Valentin intr-o serie de poeme pe care le-a scris in secolul al XV-lea.

    Sarbatoarea a capatat mai mult contur abia in secolul al XIX-lea, cand s-a extins obiceiul ca, pe 14 februarie, perechile de indragostiti sa isi trimita scrisori de dragoste, adeseori decorate cu imaginea lui Cupidon.

    In zilele noastre, Valentine’s a devenit, in buna masura, o sarbatoare comerciala. Acest lucru nu schimba, insa faptul ca fundamentul ei ramane acelasi: bucuria de a sarbatori iubirea si de a o declara cat mai frumos. Asadar, va dorim si in acest an un Valentine’s Day plin de dragoste, impreuna cu persoana iubita!

  • Articole similare