• Cum sa gestionezi incidentele neplacute pe Facebook



     Viata in social media nu este tot timpul simpla. Pe langa momentele in care ne bucuram sa le impartasim prietenilor aspecte importante din viata noastra si sa le aflam pe ale lor, apar, uneori, si situatii mai tensionate, bizare sau de-a dreptul periculoase. Fiecare dintre acestea trebuie abordata proportional cu gradul de intensitate si de risc pe care il presupune. Iata cateva dintre cele mai frecvente momente de acest gen :

    Ai in lista o persoana pe care nu o cunosti foarte bine, dar care te deranjeaza cu mesaje private nepotrivite si refuza sa inceteze, chiar daca o ignori sau ii ceri direct sa se opreasca? Unfriend este butonul de care ai nevoie, fara niciun regret. Daca cineva nu reuseste sa respecte conventia de a respecta spatiul tau intim, nu are ce cauta in lista ta de prieteni.

    Ceva mai delicat este, insa, atunci cand cel sau cea care te deranjeaza face parte din familia indepartata sau dintr-un cerc social pe care il frecventezi, insa postarile sale ti se par nepotrivite, plictisitoare sau chiar deranjante. Iti e jena sa ii dai unfriend, de teama ca nu ai sti sa iti explici decizia, in cazul in care te va intreba, la urmatoarea intrevedere. Acestea sunt cazurile pentru care a fost inventat butonul ”unfollow”: persoana va ramane in lista ta de prieteni, insa postarile sale nu vor mai intra in newsfeedul tau.

    O situatie mai grava este atunci cand cineva te hartuieste pe Facebook, raspandeste informatii false despre tine sau are o atitudine agresiva la adresa ta. Nu ezita sa raportezi postarile sau comentariile in care are o astfel de conduita. Nu e cazul sa ai vreo rezerva, mai ales ca Facebook pastreaza anonime raportarile. Mai mult, daca persoana respectiva depaseste orice limita a confortului tau personal, apeleaza cu incredere si la butonul ”block”, astfel incat orice interactiune cu ea in retea va fi terminata.

    Acelasi buton de raportare este util si in cazul in care observi ca cineva raspandeste stiri false, are un comportament de bullying la adresa altor utilizatori sau un limbaj care incita la ura. Este un lucru sanatos sa o raportezi, pentru ca retelele sociale au farmec si sunt utile doar daca nu sunt invadate de comportamente si fenomene toxice, care compromit intreaga atmosfera de socializare virtuala.

  • Articole similare