• Miscarea si beneficiile asupra metabolismului si sanatatii mentale



    Miscarea fizica tonifica organismul, ii da energie si creste imunitatea acestuia. De aceea, cand facem miscare, mai ales daca aceasta este activa si sustinuta, starea noastra de sanatate este in general una buna. Pe de alta parte, sportul este bun nu doar pentru sanatatea fizica, ci si pentru cea mentala.

    Efortul duce la secretia de endorfine, ceea ce ne da o stare de bine, tradusa in general prin capacitatea creierului nostru de a produce ganduri pozitive. De aceea, starea de anxietate se vindeca nu numai la psiholog, ci si in sala de sport.

    Dupa o anumita varsta, metabolismul isi incetineste activitatea, insa activitatea fizica poate compensa o parte din functia metabolica. La fiecare 10 ani de viata, consumul energetic scade cu 5-8%, iar arderea caloriilor se face 30-40% prin miscare fizica. Pe de alta parte, activitatea fizica reduce riscul cardiac si atrofierea musculara pe fondul imbatranirii.

    In ceea ce priveste tipul de sport practicat, inotul, bicicleta, alergarea usoara consuma grasimea dar nu modifica substantial metabolismul pentru ca acestea sunt sporturi care nu construiesc masa musculara. Pe de alta parte, practicarea unui sport cu o intensitate crescuta, de tipul fitness, consuma mai multa glucoza si mai putina grasime, creste masa musculara si accentueaza metabolismul.

  • Articole similare