Daca ai pe cineva care isi sarbatoreste ziua in curand, acest tort poate fi o idee minunata de cadou. Iata reteta:
Ingrediente:
Pentru blat:
25 g pudra de cacao, plus suplimentar pentru pudrat
3 linguri de apa clocotita
100 g zahar tos
100 g faina care creste usor
1 lingurita rasa praf de copt
2 oua mari
100 g margarina, plus suplimentar pentru ungere
2 linguri brandy
Pentru spuma de ciocolata
300 g ciocolata neagra (care contine nu mai mult de 40-50% cacao), rupta in patratele
450 ml smantana pentru frisca
Pentru servire
225 g zmeura proaspata
zahar pudra, pentru pudrat
Preparare
Preincalziti cuptorul la 180 de grade Celsius. Ungeti tava cu margarina si tapetati baza si partile laterale cu hartie de copt. Trebuie sa tapetati tava pana sus, chiar daca blatul nu o va umple.
Pentru a face blatul, masurati pudra de cacao intr-un castron mare. Se toarna peste apa clocotita si se amesteca cu o spatula pana devine ca o pasta. Adaugati restul ingredientelor uscate pentru blat, dar si ouale si margarina si bateti pana la omogenizare folosind un mixer de mana.
Turnati amestecul de tort in forma pregatita si nivelati suprafata cu un cutit. Coacem la cuptor pentru 20-25 de minute, sau pana cand o scobitoare introdusa in centrul prajiturii iese curata si blatul se simte elastic la atingere.
ÃŽn timp ce blatul este inca fierbinte, intindeti brandy-ul peste partea de sus a acestuia. Lasam la racit in tava.
ÃŽntre timp, pentru a face spuma, puneti ciocolata intr-un castron si topiti-o peste o tigaie cu apa clocotita usor (nu lasati baza vasului sa atinga apa). Amestecati continuu, avand grija sa nu lasati ciocolata sa se incinga prea mult. Se lasa deoparte sa se raceasca putin.
Bateti smantana pana cand se formeaza varfuri moi cand se scoate telul. Incorporati cu grija ciocolata topita pana se omogenizeaza.
Cand blatul s-a racit si cat este inca in tava, punem deasupra spuma de ciocolata cu lingura si nivelam cu un cutit foarte lat. Acoperiti forma de tort cu folie alimentara si dati la frigider pentru minimum 4 ore, de preferat peste noapte, pana cand spuma devine ferma.
Pentru a servi, scoateti cu grija tortul din tava si transferati-l pe o farfurie plata. Pudrati partea de sus cu pudra de cacao, apoi asezati zmeura in centru. Terminati cu un strat subtire de zahar pudra.