• Obiceiurile de Anul Nou, o poveste despre diversitate in Romania

     


    Anul Nou este unul dintre cele mai speciale momente din calendar. In vietile noastre moderne din mediul urban, ne-am obisnuit sa il percepem ca pe o ocazie de a straluci prin vestimentatie si de a participa la petreceri mai mult sau mai putin fastuoase. In zonele mai traditionale din Romania, Anul Nou a ramas, insa, un prilej de a pune in valoare obiceiuri stravechi, a caror poveste este transmisa din generatie in generatie. A cunoaste aceste obiceiuri este o cale excelenta de a ne imbogati orizontul cultural si de a intelege cat de diversa este tara noastra.

    Realizatorii de la Radio Romania Cultural au documentat cele mai interesante traditii romanesti dedicate noului an si diferentele dintre ele.

    De exemplu, s-ar putea sa ti se para interesant sa afli ca in Bucovina, are loc un obicei unic in tara, de Anul Nou: bungherii, costumati in uniforme militare asemanatoare generalilor austrieci, joca in cerc si produc diferite strigaturi, fiind acompaniati de instrumente de suflat si tobe.

    ÃŽngropatul Anului  este o traditie speciala, care contine nuante cu adevarat filosofice. Acest obicei este, de fapt, un ceremonial de innoire simbolica a timpului, practicat in noaptea dintre ani. El se aliniaza credintei ca timpul se naste anual, intinereste, se maturizeaza, imbatraneste si moare, pentru a renaste dupa inca 365 de zile, prin obiceiuri si credinte care exprima teama, dezordinea si haosul, iar dupa miezul noptii de Revelion optimismul, veselia, ordinea si echilibrul, oamenii acorda diverse semnificatii unor fenomene naturale care evolueaza distinct de vointa fiecaruia.

    Caledarul de ceapa este un obicei provenit din zona Hunedoarei, pentru a anticipa cum va fi vremea in fiecare luna din anul care urmeaza. Astfel, in noaptea de Anul Nou, dintr-o ceapa se desfaceau 12 foi corespunzatoare, in ordine, lunilor anului viitor. ÃŽn fiecare foaie de ceapa se pune cate o jumatate de lingurita de sare, iar foile astfel preparate se lasa pe masa, pana in dimineata Anului Nou. ÃŽn foile (lunile) in care sarea se topeste toata, inseamna ca se asteapta ploi, iar in caz contrar, lunile respective vor fi secetoase.

     

  • Articole similare