Se spune ca, la fiecare masa, cel
mai asteptat fel de mancare este reprezentat de aperitive. Pentru pranzul
festiv de Craciun, noi te sfatuim sa mizezi pe aperitive gustoase, insa simple
si usoare, astfel incat musafirii sa isi potoleasca foamea, insa sa le ramana
apetit si pentru urmatoarele feluri de mancare. Aceasta reteta de costini de
diferite tipuri este exact ce iti trebuie pentru a indeplini ambele obiective:
Ingrediente:
Pentru baza de crostini:
1 bagheta
ulei de masline extra virgin
1 catel de usturoi
Pentru varianta cu rosii, busuioc si menta:
2 rosii mari coapte
ulei de masline extra virgin
un pumn mic de busuioc si frunze
de menta
un varf de cutit de zahar
(optional)
sare si piper negru proaspat
macinat
Pentru varianta cu fasole alba, busuioc, prosciutto si rucola:
100 g de fasole din conserva (o
găsesti in magazinele cora)
2 felii de prosciutto
un pumn mic de rucola
Pentru varianta cu branza de capra, smochine si otet balsamic
100 g de branza de capra moale
fara coaja
2 smochine proaspete
un pumn mic de frunze de menta
1 lingurita otet balsamic
miere, pentru a picura deasupra
Preparare
Preincalziti cuptorul la 190de
grade Celsius
Taiati capetele baghetei si
taiati-o in felii diagonale de aproximativ 2 cm grosime. Se aseaza pe o tava
mare, se stropeste cu ulei si se coace 7-8 minute.
Pentru varianta cu rosii, busuioc
si menta, taiati grosier rosiile si puneti-le intr-un castron mic. Stropiti
putin ulei peste, rupeti busuiocul si frunzele de menta si adaugati-le impreuna
cu sare, piper si zahar dupa gust. Amestecati usor compozitia.
Pentru varianta cu fasole alba,
puneti fasolea intr-un castron mic, adaugati un strop de ulei, condimentati si
apoi zdrobiti grosier cu o furculita. Taiati feliile de prosciutto in jumatate.
Pentru varianta cu branza de
capra, zdrobiti branza cu o furculita intr-un castron mic si asezonati, dupa
gust, cu sare si piper negru proaspat macinat. Taiati smochinele in opt bucati.
Scoateti crostinile din cuptor. Ar
trebui sa fie doar crocante. Taiati catelul de usturoi in jumatate si frecati
marginea taiata peste suprafata crostinilor
Acum, pentru a asambla, pur si
simplu puneti cu lingura amestecul de rosii pe opt crostini.
Aranjati rucola pe inca opt si
puneti deasupra piureul de fasole cannellini. Strangeti usor prosciutto-ul si
aranjati-l deasupra.
La final, intindeti branza de
capra peste cele opt crostini ramase, aranjati deasupra fiecareia cateva bucati
de smochine, imprastiati frunzele de menta si stropiti cu putin otet balsamic
si miere.
Aranjati crostini pe un platou
mare de servire.