• Tu stii sa faci sarmale?

     


    Sarmalele se numara printre cele mai savuroase mancaruri pe care abia asteptam sa le vedem pe mesele de sarbatori si sa le gustam. Daca pana acum nu ai incercat sa le prepari pentru ca ti s-au parut prea dificila pregatirea lor, anul acesta este momentul sa incerci. Noi te ajutam cu o reteta simpla, al carei rezultat iti va arata ca si tu poti fi o maestra a sarmalutelor:

     

    Ingrediente:

    Varza murata (vei folosi una singura, insa e bine sa mai ai cel putin inca una de rezerva, pentru a fi sigura ca exista suficiente foi intregi, astfel incar sarmalele sa fie rulate impecabil). Gasesti varza murata de cea mai buna calitate in magazinele cora.

    1 kg carne tocata de porc (este ideal daca o poti toca in casa, insa poti folosi cu incredere si carnea pe care o cumperi gata tocata)

    1 ceasca orez

    1-2 cepe medii

     200 g pasta de tomate

    sare, piper, cimbru, foaie de dafin, boia dulce, la alegere si piper boabe, eventual si cimbru, daca iti place aroma

     2-3 linguri ulei

    400 g de afumatura

     

    Preparare

    Primul pas este sa pregatesti foile de sarmale. Le alegi una cate una din varza murata, cu grija sa ramana intregi. Le poti lasa cateva ore in apa rece, ca sa fie mai putin sarate. Pe cele pe care nu le utilizezi le toci in fasii subtiri, pentru ca le vei folosi la fierbere.

     

    Intr-o tigaie in care pui o lingura de ulei, se caleste usor ceapa, nu prea mult, doar atat cat sa devina translucida. Cand este gata, adaugi orezul si lasi totul la calit inca 2-3 minute, la foc mic, amestecand in permanenta. Cand este gata, lasi deoparte, la racit.
    Dupa ce s-au racit ceapa si orezul, pui carnea tocata intr-un castron si adaugi peste ea compozitia calita. Adaugi sare si piper, dar si boia dulce, daca vrei sa obtii o culoare mai intensa. Framanti totul cu mainile, pana cand umplutura devine omogena.

     

    Pui cate o lingura de umplutura pe fiecare foaie de varza si rulezi sarmalele una cate una. Dimensiunea lor este la alegerea ta si poate depinde de obiceiul din regiunea in care te afli. Ai grija ca, dupa ce rulezi fiecare sarma, sa impingi capetele catre interior, astfel incat acestea sa nu se desfaca in timpul fierberii. Din cantitatile de ingrediente pe care ti le-am sugerat ar trebui sa iasa in jur de 50 de sarmale de marime medie.

     

    Pui  varza tocata pe fundul vasului in care urmeaza sa fierbi sarmalele. Adaugi 1-2 linguri de ulei, ceapa tocata cruda si eventual crengute de cimnbru, daca folosesti, Apoi, tot pe dundul vasului, pui un  strat de afumatura, taiata in cubulete. Peste aceasta, asezi un rand de sarmale. Apoi, inca un strat de afumatura si inca unul de sarmale, pana cand toate intra in vas. Printre sarmale poti imprastia restul de afumatura. Deasura asezi restul de varza tocata si sucul de rosii, pana cand sarmalele sunt acoperite complet. Daca doresti, poti amesteca suvul de rosii cu moare de varza. La final pune in vas si foile de dafin.

     

    Este momentul sa pui capacul peste vas si sa il introduci in cuptor. La inceput, la temperatura mai mare, de 180 de grade, timp de 30 de minute. Apoi, scazi temperatura la 150 de grade si lasi la cuptor inca 3 ore. La fiecare 45 de minute, completeaza apa din vas, adaugand cu o ceasca apa calduta.

    Dupa cele 3 ore de gatire, stingi focul si le mai lasi inca o ora in cuptor. Apoi, poti pregati mamaliguta alaturi de care urmeaza sa le servesti.

    Pofta buna!

     

  • Articole similare