• Reteta de curcan a lui Gordon Ramsay

     


    Gordon Ramsay nu mai are nevoie de nicio prezentare in lumea pasionatilor de gastronomie. Seara de Revelion este momentul perfect sa iti impresionezi musafirii cu reteta sa de friptura de curcan. Noi iti oferim reteta:

     

    Ingrediente:

    Pentru untul cu ierburi

     

    Un pachet de 125 g de unt nesarat, inmuiat

    3-4 crengute de cimbru proaspat, numai frunzele

    O crenguta de rozmarin proaspat, numai frunzele, tocate

    2 linguri de frunze de patrunjel proaspat, tocate

    sare

    piper negru proaspat macinat

     

    Un trunchi de curcan de marime medie

     

    Pentru umplutura

    125 g unt

    1 ceapa, tocata marunt

    O crenguta mare de cimbru si una de rozmarin, numai frunzele, tocate

    200 g pesmet alb

    6 frunze proaspete de salvie

    Coaja de la o lamaie

    50 g seminte de pin

    1 lingurita de sare de mare

    piper negru proaspat macinat

    3 linguri patrunjel proaspat, tocat

     

    Pentru sos

    1 ceapa mare, tocata

    2 linguri ulei de masline

    125 ml vin alb sec

    1 crenguta de cimbru proaspat

    1 frunza de dafin

    500 ml supa de pui

    200 ml smantana grasa

    sare de mare

    piper negru proaspat macinat

     

    Preparare

    Preincalziti cuptorul la 200 de grade Celsius

     

    Pentru untul cu ierburi, amestecati frunzele de plante si untul, pentru a forma o pasta, asezonati bine cu sare si piper negru proaspat macinat.

     

    Ridicati pielea curcanului cu degetele si separati-o de trunchi. Intindeti untul de plantesub piele. Se condimenteaza bine, se pune intr-o tava de friptura.

     

    Gatiti carnea la cuptor timp de 15 minute, apoi reduceti caldura la 180C si gatiti curcanul timp de 1 ora si jumatate. Acoperiti curcanul cu folie si servetele si lasati-l deoparte intr-un loc cald sa se odihneasca timp de 30 de minute inainte de a-l taia. Pastrati zeama scursa in tava pentru sos.

     

    Pentru umplutura, se topeste untul intr-o tigaie mare si se caleste usor ceapa timp de 10 minute pana se inmoaie. Se adauga ierburile, cu exceptia patrunjelului, si se amesteca timp de 1 minut, apoi se adauga pesmet pentru a absorbi untul. Amestecati coaja rasa de lamaie, samburii de pin si condimentele si gatiti la foc mediu timp de aproximativ sapte minute. Luati de pe foc, amestecati patrunjelul.

     

    Pentru sos, prajiti usor ceapa in ulei de masline timp de aproximativ cinci minute. Se toarna vinul si se adauga cimbrul si dafinul si se fierbe pana cand volumul lichidului scade cu trei sferturi.

     

    Adaugati supa de pui si fierbeti pana scade la jumatate, apoi adaugati smantana si fierbeti inca cinci minute. Se condimenteaza cu piper negru proaspat macinat. Se ia de pe foc, se raceste timp de zece minute si se strecoara. Se adauga zeama ramasa in tava de la curcan, se fierbe doua minute, apoi se condimenteaza cu sare si se strecoara.

     

     

     

  • Articole similare