Gordon Ramsay nu mai are nevoie de nicio
prezentare in lumea pasionatilor de gastronomie. Seara de Revelion este
momentul perfect sa iti impresionezi musafirii cu reteta sa de friptura de
curcan. Noi iti oferim reteta:
Ingrediente:
Pentru
untul cu ierburi
Un pachet de 125 g de unt nesarat, inmuiat
3-4 crengute de cimbru proaspat, numai
frunzele
O crenguta de rozmarin proaspat, numai
frunzele, tocate
2 linguri de frunze de patrunjel proaspat,
tocate
sare
piper negru proaspat macinat
Un trunchi de curcan de marime medie
Pentru
umplutura
125 g unt
1 ceapa, tocata marunt
O crenguta mare de cimbru si una de rozmarin,
numai frunzele, tocate
200 g pesmet alb
6 frunze proaspete de salvie
Coaja de la o lamaie
50 g seminte de pin
1 lingurita de sare de mare
piper negru proaspat macinat
3 linguri patrunjel proaspat, tocat
Pentru
sos
1 ceapa mare, tocata
2 linguri ulei de masline
125 ml vin alb sec
1 crenguta de cimbru proaspat
1 frunza de dafin
500 ml supa de pui
200 ml smantana grasa
sare de mare
piper negru proaspat macinat
Preparare
Preincalziti cuptorul la 200 de grade Celsius
Pentru untul cu ierburi, amestecati frunzele
de plante si untul, pentru a forma o pasta, asezonati bine cu sare si piper
negru proaspat macinat.
Ridicati pielea curcanului cu degetele si
separati-o de trunchi. Intindeti untul de plantesub piele. Se condimenteaza
bine, se pune intr-o tava de friptura.
Gatiti carnea la cuptor timp de 15 minute,
apoi reduceti caldura la 180C si gatiti curcanul timp de 1 ora si jumatate.
Acoperiti curcanul cu folie si servetele si lasati-l deoparte intr-un loc cald
sa se odihneasca timp de 30 de minute inainte de a-l taia. Pastrati zeama
scursa in tava pentru sos.
Pentru umplutura, se topeste untul intr-o
tigaie mare si se caleste usor ceapa timp de 10 minute pana se inmoaie. Se
adauga ierburile, cu exceptia patrunjelului, si se amesteca timp de 1 minut,
apoi se adauga pesmet pentru a absorbi untul. Amestecati coaja rasa de lamaie,
samburii de pin si condimentele si gatiti la foc mediu timp de aproximativ
sapte minute. Luati de pe foc, amestecati patrunjelul.
Pentru sos, prajiti usor ceapa in ulei de
masline timp de aproximativ cinci minute. Se toarna vinul si se adauga cimbrul
si dafinul si se fierbe pana cand volumul lichidului scade cu trei sferturi.
Adaugati supa de pui si fierbeti pana scade la
jumatate, apoi adaugati smantana si fierbeti inca cinci minute. Se
condimenteaza cu piper negru proaspat macinat. Se ia de pe foc, se raceste timp
de zece minute si se strecoara. Se adauga zeama ramasa in tava de la curcan, se
fierbe doua minute, apoi se condimenteaza cu sare si se strecoara.