• Atirisipa alimentara, misiune asumata de cora Romania

     

    Risipa alimentara este unul dintre fenomenele cele mai grave si mai nocive ale vremurilor noastre. Ea reprezinta o problema etica dar si una de sanatate, dat fiind ca este unul dintre factorii majori de poluare ai planetei, factor determinant in schimbarile climatice care ne preocupa pe toti.

    De aceea, cora Romania si-a asumat sa participe consistent la lupta impotriva acestui flagel, demarand un intreg program antirisipa. Ne-am bucurat sa constatam ca efortul nostru a fost primit cu foarte mare receptivitate, ceea ce demonstreaza ca este o cauza impartasita de intreaga societate. Una dintre cele mai eficiente idei a fost infiintarea in magazinele cora Romania de zone speciale cu produse cu termen de valabilitate rapid, la preturi avantajoase. In acest fel, antirisipa devine atat o misiune corecta, cat si un instrument avantajos pentru aprovizionarea clientilor nostri.

    Cat despre argumentele care  ne-au condus catre adoptarea acestor masuri, credem ca cifrele vorbesc de la sine.

    ÃŽn Uniunea Europeana, aproximativ 88 de milioane de tone de deseuri alimentare sunt generate anual, cu costuri asociate estimate la 143 de miliarde de euro (raportul FUSIONS, 2016). ÃŽn timp ce se estimeaza ca 20% din alimentele produse sunt pierdute sau irosite, 36,2 milioane de oameni nu isi pot permite o masa de calitate la fiecare doua zile (Eurostat, 2020).

    La nivel global, aproximativ o treime din toate alimentele produse pentru consumul uman sunt pierdute sau risipite (raportul FAO, 2011). Indicele de pierdere a alimentelor (FLI) al FAO estimeaza ca, la nivel global, aproximativ 14% din toate alimentele produse se pierd din etapa de dupa recoltare pana la etapa de vanzare cu amanuntul.

     Conform indicelui UNEP al deseurilor alimentare 2021, aproximativ 931 de milioane de tone de deseuri alimentare au fost generate in 2019 – 61% dintre acestea provenind din gospodarii, 26% din serviciile alimentare si 13% din comertul cu amanuntul. ÃŽn mod similar, in UE, gospodariile genereaza mai mult de jumatate din totalul deseurilor alimentare din UE (47 de milioane de tone), iar 70% din deseurile alimentare apar in gospodarii, servicii alimentare si comertul cu amanuntul (FUSIONS, 2016).

    Iata, asadar, motive excelente ca si tu sa devii partener in aceasta cauza si sa contribui la lupta impotriva risipei alimentare, pentru binele comun si pentru o planeta mai sanatoasa.

  • Articole similare