Papanasii reprezinta unul dintre cele mai
populare deserturi din tara noastra. Preparati cum se cuvine, cu toate
secretele respectate, ei pot iesi la fel de gistosi la tine acasa ca in orice
restaurant sofisticat. Iata reteta:
Pentru aluat:
500 g branza dulce de vaca
300 g faina
30 g zahar vanilat
2 oua
1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu
coaja de la o lamaie
un praf sare
Pentru decor:
200 g smantana
150 g dulceata
Preparare
Scurge foarte bine branza de vaca si pune-o
intr-un castron mare.
Adauga ouale, un praf de sare,, zaharul
vanilat, coaja rasa de lamaie si bicarbonatul de sodiu.
Amesteca bine ingredientele, pentru a obtine o
pasta omogena.
Acesta este momentul in care incepi sa prepari
aluatul: adauga faina putin cate putin, in timp ce
continui sa amesteci.
Lasa aluatul deoparte, timp de 10-15
minute.
Incepe sa modelezi papanasii. Din
cantinatea de ingrediente prezentata trebuie sa iasa sase papanasi. Modeleaza
atat partea in forma de cerc, cat si sfera mai mica, amplasata, la servire,
deasupra.
Papanasii se pajesc timp de 2-3 minute,
in ulei incins. Timpul poate sa varieze putin, important e sa obtii culoarea
aurie care ii caracterizeaza.
Dupa prajire, lasa-i sa-si scurga uleiul,
pe un prosop de hartie.
Apoi, ii poti pregati pentru servire.
Peste cercurile de aluat prahit pune smantana, dulceata si, la final, sferele
mai mici din aluat.