• Care este semnificatia sarbatorii de Halloween


    Halloween este o sarbatoare de origine celtica, din ce in ce mai populara in Romania. Chiar daca este relativ nou promovata in tara noastra, ea a devenit rapid indragita, mai ales de copii, care se bucura de elementele decorative si, desigur, de dulciurile care sunt impartite cu aceasta ocazie.

    Pentru ca merita sa stii mai multe despre aceasta sarbatoare, iata cateva informatii despre originile si semnificatiile ei.

    Istoricul Nicholas Rogers, care a cercetat originile Halloweenului, observa ca in timp ce „unii folcloristi i-au detectat originile in sarbatoarea romana a Pomonei, zeita fructelor si semintelor, sau in festivalul mortilor denumit Parentalia, sarbatoarea este cel mai frecvent legata de festivalul celtic Samhain, scris initial Samuin”. Numele provine din irlandeza veche si inseamna „sfarsitul verii”.

     

    Festivalul Samhain sarbatoreste sfarsitul „jumatatii luminoase” a anului si inceputul „jumatatii intunecate” si este, uneori, considerat a fi „Anul Nou Celtic”.

     

    Vechii celti credeau ca granita dintre lumea aceasta si cea de dincolo se slabeste in ziua de Samhain, permitand spiritelor, bune sau rele, sa o traverseze. Stramosii familiei erau cinstiti si invitati acasa, in timp ce spiritele rele erau gonite. Se crede ca nevoia de a indeparta spiritele rele a dus la purtatul de costume si masti. Ei indepartau spiritele rele deghizandu-se ei insisi in spirit rau pentru a le evita. ÃŽn Scotia rolul spiritelor era jucat de tineri imbracati in alb cu fetele mascate sau innegrite. Samhain era o vreme cand se faceau provizii de iarna si se taiau animalele pentru a pastra carnea peste iarna. Focurile de tabara jucau si ele un rol in festivitati. Toate celelalte focuri erau aprinse de la focul cel mare.

     

    Urmatoarea influenta a aparut odata cu raspandirea noii religii crestine in Europa. ÃŽn anul 835, Biserica Romano-Catolica a transformat ziua de 1 noiembrie intr-o sarbatoare crestina, care celebreaza toti sfintii. Aceasta era Sarbatoarea Tuturor Sfintilor, sau Hallowmas, sau All Hallows.

     

    Numele de „Halloween” si multe dintre traditiile actuale provin din perioada veche engleza.

     

    Sursa informattii: Wikipedia

     

     

  • Articole similare