• Reteta de toamna – Risotto cu dovleac si afumatura

      


    E toamna, deci este timpul dovlecilor, si nu doar in placinte, tarte sau copt cu miere si nuca. Daca nu ati incercat pana acum risotto-ul cu dovleac, este timpul sa o faceti acum! In primul rand pentru ca este un fel de mancare care se face rapid, este sofisticata dar si foarte gustoasa si hranitoare. Pentru patru portii veti avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

     

    300 g orez pentru risotto (arborio)

    70 ml vin alb

    1 l supa de legume (obtinuta dintr-o ceapa, 1 morcov si 2 tije de telina apio)

    1 ceapa tocata

    200 g bacon sau alta afumatura

    200 g piure de dovleac

    30-40 g unt

    50 g parmezan

    Ulei de masline (2-3 linguri)

    Sare, piper

     

    Cum procedam?

     

    Primul pas este de a ne ocupa de dovleac. Un dovleac placintar (butternut) se decojeste, se curata de seminte, se taie in bucatele, se stropeste cu ulei de masline si se coace intr-o tava pe hartie de copt timp de 30 de minute. Cu ajutorul unui blender vertical, dovleacul se transforma in piure.

     

    Cel de-al doilea pas este de a prepara o supa de legume in cazul in care nu aveti deja una pregatita. Supa se obtine punand la fiert 1 ceapa, 1 morcov si 2 tije de la o telina apio.

     

    Urmatoarea etapa este prajirea baconului. Acesta se taie feliute subtiri care se pun la prajit intr-o cratita. Dupa prajire, bacon-ul se scoate pe un prosop de hartie.

     

    Peste grasimea de la bacon se mai adauga 2 linguri de ulei si prajeste ceapa tocata. Dupa ce aceasta se inmoaie, se adauga orezul si se mai inabuse 1-2 minute. Se stinge cu vinul alb si se adauga jumatate din supa strecurata de legume. Se da focul mai mic si se amesteca bine cu o lingura de lemn. Cand supa este absorbita de orez si acesta incepe sa se umfle si sa devina cremos, se adauga restul de supa, continuand amestecul cu lingura de lemn. După zece minute de amestecat continuu, se adauga piureul de dovleac.

     

    Este momentul cand puteti lua cratita de pe foc, continuand amestecul. Adaugati parmezanul si untul si amestecati. Se completeaza cu sare daca mai este nevoie si piper dupa gust.

     

    Asezati in farfurii si presarati baconul prajit pe deasupra risotto-ului.  

     

     

  • Articole similare