E toamna, deci
este timpul dovlecilor, si nu doar in placinte, tarte sau copt cu miere si
nuca. Daca nu ati incercat pana acum risotto-ul cu dovleac, este timpul sa o
faceti acum! In primul rand pentru ca este un fel de mancare care se face
rapid, este sofisticata dar si foarte gustoasa si hranitoare. Pentru patru
portii veti avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
300 g orez pentru risotto (arborio)
70 ml vin alb
1 l supa de legume (obtinuta dintr-o ceapa, 1
morcov si 2 tije de telina apio)
1 ceapa tocata
200 g bacon sau alta afumatura
200 g piure de dovleac
30-40 g unt
50 g parmezan
Ulei de masline (2-3 linguri)
Sare, piper
Cum procedam?
Primul pas este de a ne ocupa de dovleac. Un
dovleac placintar (butternut) se decojeste, se curata de seminte, se taie in
bucatele, se stropeste cu ulei de masline si se coace intr-o tava pe hartie de
copt timp de 30 de minute. Cu ajutorul unui blender vertical, dovleacul se
transforma in piure.
Cel de-al doilea pas este de a prepara o supa
de legume in cazul in care nu aveti deja una pregatita. Supa se obtine punand
la fiert 1 ceapa, 1 morcov si 2 tije de la o telina apio.
Urmatoarea etapa este prajirea baconului.
Acesta se taie feliute subtiri care se pun la prajit intr-o cratita. Dupa
prajire, bacon-ul se scoate pe un prosop de hartie.
Peste grasimea de la bacon se mai adauga 2
linguri de ulei si prajeste ceapa tocata. Dupa ce aceasta se inmoaie, se adauga
orezul si se mai inabuse 1-2 minute. Se stinge cu vinul alb si se adauga
jumatate din supa strecurata de legume. Se da focul mai mic si se amesteca bine
cu o lingura de lemn. Cand supa este absorbita de orez si acesta incepe sa se
umfle si sa devina cremos, se adauga restul de supa, continuand amestecul cu
lingura de lemn. După zece
minute de amestecat continuu, se adauga piureul de
dovleac.
Este momentul cand puteti lua cratita de pe
foc, continuand amestecul. Adaugati parmezanul si untul si amestecati. Se
completeaza cu sare daca mai este nevoie si piper dupa gust.
Asezati in farfurii si presarati baconul
prajit pe deasupra risotto-ului.