cele mai diverse colturi ale lumii, parca tot cele romanesti ne sunt mai familiare si ne dau cel mai bine sentimentul de ”acasa”.
In magazinele cora, le oferim branzeturilor
produse local intregul respect pe care il merita. Avem mereu o selectie extrem de diversa si ne bucuram ca le
putem oferi producatorilor autohtoni sansa de a-si pune in valoare creatiile
savuroase.
Tocmai pentru ca suntem siguri ca merita sa
stii cat mai multe despre branzeturile romanesti, iata cateva informatii
interesante despre cele mai importante sortimente:
Telemeaua
romaneasca este de obicei facuta din lapte de oai
e,
dar poate fi preparata si din lapte de vaca sau chiar de capra sau de bivolita.
Este cea mai populara specialitate de branza din Romania. Se aseamana foarte
mult cu feta greceasca, dar si cu sortimentul turcesc ”teleme”.
Telemeaua
de Sibiu este o branza semi-tare, preparata din lapte
de oaie proaspat, nepasteurizat, folosind cheag pentru coagularea enzimatica.
Se comercializeaza proaspata sau maturata. Procesul de maturare dureaza minim
21 de zile.
Casul este un tip de branza alba proaspata semi-moale. Se face prin coagul
laptelui de oaie sau de vaca cu cheag, dupa
scurgerea zerului. Branza rezultata este nesarata sau usor sarata. Daca
este pastrat in saramura, Casul se transforma in Telemea dupa 2-3 saptamani.
Casul este, de asemenea, folosit si la
fabricarea altor tipuri de branza precum cascavalul si branza de burduf.
Urda este facuta cu ajutorul zerului din lapte de vaca, oaie sau capra.
Textura sa este neteda, granulata si sfaramicioasa. Aroma este blanda, dulce si
laptoasa. Similar cu ruda sa italiana Ricotta, aceasta branza este produsa prin
incalzirea resturilor de zer din fabricarea altor tipuri de branza, precum cas
sau telemea.