• Branzaturile romanesti sunt delicioase. Este timpul sa le cunosti mai bine!


     Branzeturile sunt nelipsite aproape din casa fiecarei familii. Excelente ca atare sau intr-o multime de combinatii (recunoaste ca tocmai te-ai gandit la un strat de telemea peste o portie generoasa de cartofi prajiti!), ele ne desfata intr-o multime de ocazii. Si, chiar daca de-a lungul vremii, am avut ocazia sa descoperim si sa ne delectam cu sortimentesofisticate din

    cele mai diverse colturi ale lumii, parca tot cele romanesti ne sunt mai familiare si ne dau cel mai bine sentimentul de ”acasa”.

     

    In magazinele cora, le oferim branzeturilor produse local intregul respect pe care il merita. Avem mereu o selectie extrem de diversa si ne bucuram ca le putem oferi producatorilor autohtoni sansa de a-si pune in valoare creatiile savuroase.

    Tocmai pentru ca suntem siguri ca merita sa stii cat mai multe despre branzeturile romanesti, iata cateva informatii interesante despre cele mai importante sortimente:

     

    Telemeaua romaneasca este de obicei facuta din lapte de oai
    e, dar poate fi preparata si din lapte de vaca sau chiar de capra sau de bivolita. Este cea mai populara specialitate de branza din Romania. Se aseamana foarte mult cu feta greceasca, dar si cu sortimentul turcesc ”teleme”.

     

    Telemeaua de Sibiu este o branza semi-tare, preparata din lapte de oaie proaspat, nepasteurizat, folosind cheag pentru coagularea enzimatica. Se comercializeaza proaspata sau maturata. Procesul de maturare dureaza minim 21 de zile.

     

    Casul este un tip de branza alba proaspata semi-moale. Se face prin coagul laptelui de oaie sau de vaca cu cheag, dupa  scurgerea zerului. Branza rezultata este nesarata sau usor sarata. Daca este pastrat in saramura, Casul se transforma in Telemea dupa 2-3 saptamani.

    Casul este, de asemenea, folosit si la fabricarea altor tipuri de branza precum cascavalul si branza de burduf.


    Urda este facuta cu ajutorul zerului din lapte de vaca, oaie sau capra. Textura sa este neteda, granulata si sfaramicioasa. Aroma este blanda, dulce si laptoasa. Similar cu ruda sa italiana Ricotta, aceasta branza este produsa prin incalzirea resturilor de zer din fabricarea altor tipuri de branza, precum cas sau telemea.

     




  • Articole similare