• Cum invatam copilul sa fie un mic gospodar



    Harnicia si grija fata de treburile casei reprezinta notiuni pe care fiecare copil le deprinde mai intai in familie. Oricat de tare ti-ai dori sa il rasfeti si sa ii oferi tot confortul, trebuie sa stii ca a-l invata pe cel mic cum sa se gospodareasca nu reprezinta un disconfort, ci o achizitie care ii va fi de mare ajutor pentru toata viata. Mai mult, vei constata ca, cu cat incepi mai devreme acest demers, cu atat va fi mai usor pentru micutul tau sa nu il perceapa ca pe o corvoada, ci ca pe un lucru firesc si chiar o joaca placuta.

    Incepe, asadar, de la cele mai mici varste sa iti obisnuiesti copilul cu ideea ca este normal sa mentina curatenia si sa participe la ea. De exemplu, inca de la varsta de doi-trei ani, poti incepe sa il inveti sa isi sorteze hainele pe culori si sa isi puna la loc jucariile, atunci cand nu ii mai sunt necesare. Evident, nu va face acest lucru de fiecare data si nici nu trebuie sa ii impui asta de la inceput, insa este important sa descopere aceste obiceiuri, iar ele vor deveni o rutina, pe masura ce trece timpul. 

    Felicita-l de fiecare data cand duce la bun sfarsit ”operatiunea” si se va simti din ce in ce mai sigur pe el si pe talentele sale de mic gospodar.

    In jurul varstei de patru ani, il poti invata ca ambalajele sau resturile de mancare trebuie duse la cosul de gunoi. La fel si farfuria din care a mancat poate fi asezata in chiuveta, dupa terminarea mesei. Daca isi manifesta interesul pentru spalatul vaselor, nu-l descuraja, dimpotriva, arata-i cum poate face acest lucru, la inceput cu castronase si tacamuri din plastic, pentru a nu risca vreo accidentare.

    Pe masura ce copilul tau creste, activitatile sale in spatiul gospodaresc se pot diversifica, daca reusesti sa faci din aceasta activitate una pe care o intelege si o practica cu bucurie. De la sortarea hainelor pentru spalat, aranjarea lor in dulap, stransul rechizitelor, datul cu aspiratorul, baietelul sau fetita ta vor descoperi ca pot sa faca treaba in casa ”ca un om mare” si vor creste cu dragoste pentru curatenie si casa.

  • Articole similare