• Cum sa iti ajuti copilul sa se odihneasca mai bine




    Alcatuirea si respectarea programului de somn reprezinta pentru multi parinti o adevarata bataie de cap, inca din primele zile ale copilului. Cu atat mai mult atunci cand sunt mici iar parintii inca nu au experienta, adormitul micutului devine unul dintre cele mai stresante momente ale zilei, mai ales daca in ecuatie intra si faptul ca mama si tatal au si ei un deficit de somn in aceasta perioada. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa faci fata mai usor acestei provocari:

    In primul rand, incearca sa respecti pe cat de mult posibil ora de culcare de seara a copilului. Cu cat aceasta va fi mai constanta, cu atat va reusi micutul tau sa accepte mai usor aceasta rutina. Evident, vor aparea ocazii in care nu va fi posibil sa respecti la minut programul, insa, atunci cand acestea survin, incearca sa revii cat mai rapid la rutina stabilita.

    Un alt lucru important de care trebuie sa tii cont este sa eviti suprasolicitarea copilului. Ideea ca un bebelus trebuie ”obosit” inainte de culcare, este una falsa si demontata de multe studii medicale. Agitarea celui mic in apropierea orei de somn nu face decat sa il suprasolicite nervos si, odata depasit acest prag, ii va fi extrem de greu sa se linisteasca si sa intre in starea propice pentru somn. Asadar, in caz ca te-ai gandit sa apelezi la astfel de metode, e bine sa renunti la idee. Dimpotriva, ceea ce trebuie sa faci este, pe cat de mult posibil, sa il linistesti sau chiar sa il ”plictisesti”. O melodie monotona, o lumina de intensitate scazuta, o poveste spusa pe un ton scazut sau chiar celebrul ”zgomot alb” sunt metode eficiente, care au ajutat foarte multi parinti sa isi aduca micutul catre odihna atat de necesara.

    Pe masura ce creste, va trebui sa tii cont si de alte aspecte, precum alimentatia. Evita sa ii oferi dulciuri, alimente grele sau cu potential de balonare in apropierea orei de somn, pentru ca acestea ii vor provoca fie agitatie, fie un disconfort fizic care vor perturba si stabilitatea programului de odihna.

  • Articole similare