• 6 lucruri fascinante despre fotografie



    Odata cu aparitia primului aparat de fotografiat, o lume intreaga a fost fascinata. Interesati din cele mai vechi timpuri sa isi infatiseze propriul chip sau peisajul din jur prin pictura sau alte arte vizuale, oamenii au descoperit o modalitate comoda si mult mai fidela de a face acest lucru. In zilele noastre, multumita telefoanelor inteligente dotate cu una sau chiar mai multe camere, fotografia face parte in mod obisnuit din viata noastra. Iata cateva lucruri interesante despre acest domeniu:

    * Primul cadru surprins in imagine din istoria fotografica a fost realizat in 1826 si a fost realizat de Joseph Niepce. Era intitulat ”vedere de la fereastra”, iar pentru realizarea lui a fost necesara o expunere de mai bine de opt ore.

    * Prima fotografie color a fost realizata in 1861 de James Maxwell, un fizician britanic.

    * Cea mai scumpa fotografie din lume a fost vanduta cu 4,3 milioane de dolari. Ea a fost realizata in 1999 de Andreas Gursky si se numeste Rhein II. In imagine este fluviul Rin si malurile sale, infatisate intr-o compozitie de linii orizontale perfecte. Pentru a obtine acest peisaj, fotograful a indepartat din imagine oamenii care se aflau in cadru in momentul in care a facut fotografia.

    * Primul aparat care a reusit sa inregistreze o imagine statica a fost dagherotipul. Aceasta a fost inventat de francezul Louis-Jacques-Mande Daguerre si presupunea un proces foarte complicat pentru a capta imaginea, insa este considerat stramosul aparatelor fotografice din zilele noastre.

    * Fascinatia oamenilor pentru fotografii cu pisici nu este nicidecum noua. Chiar daca a luat in stapanire retelele sociale si internetul in general, aceasta tendinta are mai mult de un secol vechime. Ea a fost inceputa de Harry Pointer, in 1870. Acesta si-a fotografiat propriile pisici, iar succesul imaginilor sale a fost unul imediat. Asadar, nu este nicio surpriza faptul ca felinele au devenit instantaneu celebre si cautate in era digitala.

    * Aparatele de fotografiat care au fost utilizate pentru a suprinde imagini de pe suprafata Lunii se afla, inca, pe satelitul natural al Pamantului. Ele au fost lasate acolo, pentru ca au fost considerate prea grele pentru a fi transportate inapoi pe Terra. Astronautii au renuntat la ele pentru a face loc celor 25 de kilograme de roca selenara pe care le-au adus pe Pamant, in scopuri stiintifice. Filmul din aparatele respective a fost, insa, adus pe Terra.

  • Articole similare