• Cum sa gatesti ca un Chef carnea de vita



    Carnea de vita este una dintre cele mai dificil de gatit feluri de mancare si asta o stie orice bucatar. Atunci cand cineva iti spune ca ai gatit o friptura de vita ca un chef, acesta chiar este complimentul suprem. Pentru ca a gati carnea de vita nu inseamna doar indemanare si experienta, ci si un pic de stiinta, combinata cu arta. Insa asta nu trebuie sa va descurajeze, ci doar sa va ambitioneze, pentru ca, daca veti respecta anumiti pasi, cu siguranta veti reusi sa gatiti pentru familie si prieteni o carne de vita pentru care veti primi laude.

    Partea cea mai importanta este alegerea in sine a bucatii care va fi gatita. Dupa cum probabil stiti, la macelarie veti putea alege intre antricot, T-Bone, file sau vrabiora. In restaurante, antricotul il veti regasi ca Rib-Eye sau Rib Steak. Filet-ul este cunoscut si ca Tenderloine, Bifteck, Chateaubriand sau Filet Mignon. T-Bone este trecut in meniurile restaurantelor exact sub aceasta denumire sau, mai rar, ca Porterhouse. Vrabioara probabil ca o stiti ca Top Sirloin sau Strip.

    Asadar, in functie de bucata pe care o alegeti, si gatirea este putin diferita. Principiile sunt insa aceleasi, dupa cum explica si marii chefi, care se bucura de recunoastere internationala :

    ·         Pentru inceput, gatirea se face la temperaturi inalte, maximum de flacara pe care o aveti la aragaz, astfel incat carnea sa rmana suculenta inauntru, dar sa prinda o crusta crocanta la exterior. In functie de grosimea bucatii, aceasta se tine in tigaie intre 4-6 minute, pentru fiecare parte, fara sa o intoarceti inainte de expirarea timpului.

    ·         Dupa gatirea rapida, carnea continua sa fie pregatita la temperatura medie. Aceasta temperatura medie se obtine fie prin mutarea carnii in cuptor, fie prin gatirea pe o parte a gratarului unde temperatura nu este atat de inalta. Timpul de gatire in cuptor nu trebuie sa depaseasca 10 minute.

    ·         Dupa scoaterea din cuptor, carnea are nevoie de timp pentru a se odihni. Timpul necesar este de cel putin jumatate din timpul gatirii. In acest fel, carnea isi va continua procesul de coacere, insa va ramane moale, suculenta si roz. In plus, timpul de odihna va face ca sucul sa ramana in carne, nu sa se scurga pe tocator.
    ·         Pregatirea este si ea importanta. Carnea trebuie sarata si condimentata inainte, si, de asemenea, lasata cateva ore in frigider pentru maturare. Dupa ce este scoasa din frigider, ideal ar fi ca aceasta sa ajunga la temperatura camerei.

    ·         In tigaia in care o pregatiti trebuie sa va asigurati ca puneti ulei de buna calitate, eventual o combinatie de ulei cu unt.

    Pasii de mai sus vor asigura o gatire perfecta bucatii de vita, iar voi veti primi laudele mult ravnite.




  • Articole similare